Social-media

Zuckerberg: Casa Albă a făcut presiuni ca Facebook să cenzureze conținut despre COVID

Alegeri SUA 2024. Mark Zuckerberg a acuzat administrația lui Joe Biden că a făcut presiuni asupra Meta pentru a cenzura conținut legat de Covid-19 în timpul pandemiei și a spus că intenționează să fie "neutru" din punct de vedere politic în acest ciclu electoral.

Mark Zuckerberg, CEO al Meta, a declarat luni că presiunea exercitată de guvernul SUA asupra platformelor sale de socializare pentru a elimina conţinutul legat de COVID-19 în 2021 a fost "o greşeală", potrivit unei scrisori adresate unei comisii a Congresului american, transmite marţi Financial Times. 

În această scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, Jim Jordan, şi făcută publică de republicanii care sunt membri ai acesteia, Mark Zuckerberg abordează controversele legate de moderarea conţinutului de pe platformele sale în perioada pandemiei. Aceste declaraţii vin cu puţin peste două luni înainte de alegerile prezidenţiale americane.

În ceea ce priveşte pandemia, fondatorul Facebook a spus că în 2021 administraţia Biden "a făcut presiuni repetate aspra echipelor noastre timp de luni de zile pentru a cenzura anumite conţinuturi legate de Covid-19, inclusiv umor şi satiră". "Cred că presiunea guvernului a fost o greşeală şi regret că nu am fost mai sinceri în privinţa asta", a scris Mark Zuckerberg. 

"Sunt convins că nu trebuie să ne compromitem standardele de conţinut din cauza presiunilor din partea oricărei administraţii şi suntem pregătiţi să ripostăm în cazul în care o astfel de situaţie va apărea din nou", a asigurat el.

Declaraţia reprezintă o recunoaştere publică neașteptată din partea lui Zuckerberg că administraţia Joe Biden a încercat să influențeze politicile de moderare și procesele de aplicare a legii, și o ușoară poziţionare împotriva democraților înainte de alegerile din noiembrie, comentează Financial Times. 

"Când s-a confruntat cu o pandemie mortală, această administrație a încurajat acțiuni responsabile pentru a proteja sănătatea și siguranța publică", a declarat luni un purtător de cuvânt al Casei Albe. "Poziția noastră a fost clară și consecventă: credem că companiile de tehnologie și alți actori privați ar trebui să țină cont de efectele pe care le au acțiunile lor asupra poporului american, luând decizii independente cu privire la informațiile pe care le prezintă."

Scrisoarea lui Zuckerberg apare în contextul unei ample dezbateri globale cu privire la măsura în care platformele de social media ar trebui să gestioneze libertatea de exprimare şi siguranța online, alimentată de postările de pe X ale miliardarului Elon Musk, autodeclarat un susţinetor al libertății absolute de exprimare, și de arestarea în weekend a directorului executiv al Telegram, Pavel Durov, în Franța din cauza unei investigații privind presupusele eșecuri de moderare a conţinutului de pe aplicația de mesagerie.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat în mod repetat platformele de socializare pentru ceea ce el a numit cenzurarea vocilor de dreapta. În iulie, Trump a avertizat pe Truth Social, platforma sa de socializare, că, dacă va fi reales președinte, va "urmări fraudatorii electorali la niveluri nemaivăzute până acum şi că aceştia vor fi trimiși la închisoare pentru perioade lungi de timp".  A lăsat impresia că se referă la Zuckerberg, adăugând: "Știm deja cine sunteţi. NU O FACE! ZUCKERBUCKS, fii atent!"

Zuckerberg a mărturisit luna trecută într-un interviu TV că reacția lui Trump la tentativa de asasinat a fost "tare", dar nu a spus clar dacă îl susţine pe fostul preşedinte în cursa pentru Casa Albă. Trump a spus ulterior că Zuckerberg l-a sunat pentru a-și cere scuze că Facebook a blocat o fotografie cu Donald Trump cu pumnul ridicat, de după tentativa de asasinat și a susținut că Zuckerberg i-a transmis că nu va sprijini din respect un candidat democrat la alegeri. 

În scrisoarea postată luni, Zuckerberg a mai spus că Meta nu ar fi trebuit să scadă temporar vizibilitatea unui articol publicat de New York Post despre laptopul aparținând fiului președintelui Joe Biden, Hunter, înainte de alegerile din 2020, după ce FBI a avertizat în legătură cu o potențială campanie de dezinformare condusă de Rusia împotriva familia Biden. Zuckerberg a spus că povestea respectivă nu s-a dovedit a fi o dezinformare a ruşilor.

Republicanii americani consideră scrisoarea "o mare victorie pentru libertatea de exprimare", notează AFP care aminteşte că în ultimele luni, republicanii din Congres au vizat unele reţele de socializare şi companii de tehnologie, acuzându-le că suprimă sau cenzurează opiniile conservatoare.

 

Vizualizări: 80

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: