Administrație

Alertă de mediu în 16 localități din Arad

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Arad a adoptat o hotărâre prin care se constată "existenţa unei situaţii de urgenţă" la nivelul a 16 primării din zona Sebiş-Moneasa, unde deşeurile nu au mai fost ridicate de operatorul de salubritate contractat de câteva săptămâni, iar edilii descriu situaţia ca un "pericol pentru sănătatea publică" şi reclamă "munţi de gunoaie" pe domeniul public.

Prefectura Arad a informat, joi, că a fost înştiinţată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI-SIGD) Arad şi de Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu privind situaţia din Zona IV a judeţului, unde operatorul nu ridică deşeurile de pe străzi şi de la gospodării conform graficului.

Prefectura arată că "întreruperea activităţii de colectare şi transport al deşeurilor menajere de către operatorul de salubrizare" ar putea genera "afectarea sănătăţii populaţiei şi poluarea excesivă a mediului".

Prin Hotărârea CJSU Arad, ADI-SIGD Arad este abilitată să dispună măsuri legale în regim de urgenţă, pentru asigurarea continuităţii activităţii de colectare şi transport a deşeurilor din Zona IV, prin delegarea temporară către un operator autorizat, până la desemnarea unui alt operator printr-o procedură de achiziţii publice.

Primăriile trebuie să ia, de asemenea, măsuri "în vederea evitării unor situaţii care să afecteze starea de sănătate a populaţiei şi poluarea excesivă a mediului", prin transportul deşeurilor colectate prin mijloace proprii la Staţia de transfer Sebiş.

Contactat de AGERPRES, primarul oraşului Sebiş, Cristian Feieş, a declarat că "de cel puţin trei săptămâni nu au fost ridicate deşeurile".

"Aveam contract cu un operator de doi ani deja, dar tot probleme şi derapaje am avut. Pentru că s-a ajuns la o situaţie insuportabilă, cu risc mare pentru sănătatea publică, recent am avut o întâlnire cu toţi primarii din Zona IV de salubritate a judeţului şi am decis demarăm procedura de reziliere a contractului şi găsirea unei alte firme. În acest moment, oraşul Sebiş arată greu de descris în cuvinte, cu munţi de gunoaie între blocuri", a spus Cristian Feieş.

Situaţia de urgenţă, diferită de starea de urgenţă implementată de autorităţile naţionale, este definită de lege ca reprezentând "evenimente excepţionale, cu caracter nonmilitar, care ameninţă viaţa sau sănătatea persoanei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale, iar pentru restabilirea stării de normalitate sunt necesare adoptarea de măsuri şi acţiuni urgente, alocarea de resurse specializate şi managementul unitar al forţelor şi mijloacelor implicate". 

Vizualizări: 57

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: