Social-media

Casa copilăriei lui George Enescu a fost restaurată. Statul nu a contribuit cu nimic

Casa copilăriei lui George Enescu de la Mihăileni,județul Botoșani a intrat în circuitul cultural după ce a fost complet restaurată la iniţiativa pianistei Raluca Ştirbăţ. Artista a susţinut un recital pentru a marca acest moment. Restaurarea a durat 7 ani timp în care și TVR a susținut acest demers.

Dintre casele memoriale enesciene, aceasta din Mihăileni a fost singura construită de strămoșii lui George Enescu. Cele din Liveni și Dorohoi au fost cumpărate.

  
Ioan Cosmovici, bunicul matern al compozitorului, a ridicat aceasta căsuță din lut cu paie, bătut pe bîrne de lemn și a acoperit-o cu draniță. Aceleași materiale s-au folosit și la restaurare.

Sub acest acoperiș, Enescu a atins pentru prima dată clapele unui pian.

În copilărie și adolescență, și-a impărțit timpul între casa mamei din Mihăileni și cea a tatălui, de la Cracalia.

Și la maturitate a revenit frecvent la Mihăileni, însoțit de prieteni și muzicieni ai vremii.

În 1946, George Enescu a vizitat pentru ultima dată aceste locuri.


În 2012, pianista Raluca Știrbăț a decis să preia vechea casă şi a inițiat campania de salvare a vechii proprietăţi. Iar acum, și-a mai împlinit un vis - acela de concerta în casa copilăriei lui Enescu.

Din 2014, efortul de salvare a casei a fost asumat și de Fundația Pro Patrimonio. Statul nu a contribuit, astfel că restaurarea s-a făcut cu bani din donații. Cu sprijinul financiar acordat de urmașii unor vechi familii boierești, casa a devenit proprietatea Pro Patrimonio.

Pianul la care a cântat Raluca Stirbăț are o poveste interesană - a apaținut filozofului Mircea Vulcănescu, a fost dăruit familiei Sturdza care, mai apoi, l-a donat casei din Mihăileni.

Data inaugurării nu a fost aleasă întâmplător - pe 19 august 1881 venea pe lume George Enescu.

Vizualizări: 90

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: