Declarația zilei

Ce conține carnea din magazine

Am cumparat 7 produse diferite din carne proaspătă de la un supermarket din Romania pe care le-am dus pentru analize la un laborator. În România am fost recunoscut și în consecință dat afară căci autoritățile nu protejează consumatorii ci producătorii.

Așa că, respectând protocolul de prelevare probe și transport, am bătut drumul până la AGES, laboratorul federal din Austria. Integritatea probelor a fost verificată și acestea analizate pentru bacterii rezistente la antibiotice.

Adică acele bacterii pe care le mănânci odată cu mâncarea și pentru care nu mai există leac. Nu mai există leac pentru că doctorii și veterinarii idioți au administrat oamenilor și animalelor antibiotice atunci când nu era cazul. Bacteriile și-au făcut rezistență, iar omul nu a mai inventat niciun antibiotic de niște zeci de ani. Cel mult au schimbat ambalajele și actualizat numele comercial al antibioticului, dar nu și substanța activă.

7 probe am dus la analizat. Toate produse în România. Nici nu m-am mai obosit să analizez cantitativ reziduurile de antibiotice pentru că se știe deja că se dau cu ”polonicul” și le-am găsit în analizele calitative. Așa că am testat direct bacteriile rezistente la antibiotice.
De ce 7 probe? Îmi place cifra 7. Nu e nici mult, nici puțin. Aș fi dus mai multe dar analizele sunt ale naibii de scumpe.

Rezultatele? Șocante pentru sănătatea publică, dar nu surprinzătoare pentru condițiile inumane în care trăiesc animalele de fermă (densitate, igienă etc). De obicei vomit și plâng atunci când intru într-o fermă.

Așadar, rezultatele: 6 din 7 probe conțin bacterii rezistente la antibiotice și în unele cazuri și mai grav, bacterii multizesistente la antibiotice (E-coli și stafilococul auriu), după cum urmează:

1. Hamburger de vită ambalat.
Conține Staphylococcus aureus (MRSA)
2. Piept de pui dezosat
Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli și Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA)
3. Carne amestecată / tocată de porc și vită
Conține Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA)
4. Pulpe de pui
Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli
5. Cârnați de porc
Conține atât ESBL-/AmpCbildende E. coli cât și Methicillin-resistenter Staphylococcus aureus (MRSA)
6. Pulpă de pui cu piele și os
Conține ESBL-/AmpCbildende E. coli

Nu mă pune să dau nume de supermarket și producători căci este irelevant și apoi mă trezesc și dat în judecată de vreun producător sau sindicat de cărnari care nu își asumă responsabilitatea pentru bombele lor biologice. Nu îmi scrie nici pe privat că tot nu îți zic.
Ideea e că standardele de creștere ale animalelor de fermă sunt la fel de infecte în toată țara. Deci probabilitatea să cumperi carne cu bacterii rezistente și chiar multirezistente la antibiotice este foarte mare în tot timpul anului și la toate produsele.

Soluția? Mai are rost să zic? Hai să zic câteva:
1. Dacă mănânci animale atunci fierbele, arde-le, prăjește-le până îți vine rău să distrugă din bacteriile alea. Poate mai rămân și ceva nutrienți după gătit. Gustul e gust. Îl îndoi tu cu ceva.
2. Doctorii și veterinarii. Băga-ți-vă mințile în cap sau diploma în cur. Gata cu antibioticele din burtă că o mierlim cu toții.

3. Guvernul:
- să interzică imediat vânzarea de antibiotice fără prescripție în farmaciile veterinare
- să îmbunătățească standardele de creștere a animalelor. Să le dea de cel puțin 4 ori mai mult spațiu animalelor decât au acum. Să nu mai văd 15 pui sau 1 porc pe fiecare metru pătrat în hale. Animalele trăiesc toată viața în propriile excremente
- să informeze corect publicul și să nu mai tolereze pe rafturi produse de origine animală cu bacterii

- Să oprească subvențiile din zootehnie pentru a reduce consumul de carne și să reducă emisiile de CO2 și CH4. Zootehnia are cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră dintre toate ramuriile economiei.

- Să subvenționeze doar produsele certificate ecologic și să promoveze o alimentație mai sănătoasă cu mai multe produse de origine vegetală

Dacă mergem în direcția asta atunci vom crește sănătatea publică din România, vom proteja clima, vom reduce poluarea aerului, apei, solului. Până una alta ne putem lăuda că în România 55% dintre adulți sunt supraponderali. Totodată, România ocupă locul doi în Uniunea Europeană la obezitate infantilă.

Țara noastră are cel mai mare număr de decese din cauze prevenibile din Europa, de două ori mai mare decât în alte țări europene. Principalele cauze sunt bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, pneumonia și cancerul colorectal. Țara noastră are și una dintre cele mai scăzute speranțe de viață din Uniunea Europeană – mai scăzută cu 6 ani decât în restul țărilor UE.

Gabriel Păun

Vizualizări: 1,268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Declarația zilei:

Citește și: