Stil de viață

Centenar: Sute de români celebri au pus mesaje în capsula timpului

Liga Studenților Români din Străinătate și Fundația C.A.E.S.A.R., cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, lansează proiectul „Capsula Timpului ROMÂNIA 2118 – Centenarul românilor de pretutindeni”.

Inaugurarea are loc în cadrul unei ceremonii festive pe 30 noiembrie 2018, la ora 15:30. Sunt așteptați români sosiți la Alba Iulia din întreaga lume. Locul este cel în care Capsula Timpului România 2118 va rămâne pentru următorul veac: în Șanțurile Cetății Alba Carolina, în lateralul Podului Unirii, în apropierea celor două Catedrale și a Monumentului Unirii.

Capsula Timpului România 2118 poate fi admirată sub forma unei sculpturi din bronz, în formă de sferă. Conform inițiatorilor, sfera reprezintă globul pământesc și milioanele de români din întreaga lume. Este parțial îngropată într-un soclu de calcar, simbol al faptului că rădăcinile românilor de pretutindeni au rămas acasă, bine înfipte, indiferent de distanță. În fața sferei, pe soclul de calcar, se regăsește o carte deschisă, realizată tot din bronz, „simbol al triumfului cunoașterii asupra ignoranței, al dreptății asupra injustiției, al unității asupra dezbinării”.

În Capsula Timpului România 2118 au fost incluse mesajele a peste 200 de români remarcabili ai prezentului. „Cu ocazia primului Centenar al României Mari, ne reunim în Cetatea sufletului românesc pentru a lăsa în grijă albaiulienilor, pentru următorul veac, Capsula Timpului România 2118, simbol al unității românilor de pretutindeni. Așa cum au făcut înaintașii lor acum 100 de ani, fiecare dintre cei 200+ români de pretutindeni prezintă posterității un „credențional” – un mesaj al prezentului pentru România viitorului. Cele 200+ scrisori au fost scrise de mână sau tipărite, semnate și introduse în Capsula Timpului România 2118. Autorii sunt așadar români din prezent, care au ceva de spus viitorului. Sunt oameni din peste 100 de localități din țară și din lume, tot atâtea cadouri pentru România la sărbătoarea Centenarului. Sunt oameni de toate vârstele și profesiile: de la cercetători la artiști, de la mari campioni la fermieri, de la medici la dascăli, de la antreprenori la studenți, de la judecători la avocați, de la diplomați la istorici, de la actori la jurnaliști, de la polițiști la militari și lideri spirituali. Un lucru îi unește pe toți cei care au lăsat bucăți din gândurile și sufletele lor la Alba Iulia, pentru următorul veac: dragostea de România,” a declarat Sebastian Burduja, Președinte Fondator LSRS și co-fondator Fundația C.A.E.S.A.R., coordonatorul proiectului.

Ansamblul va fi prezentat în premieră publicului pe 30 noiembrie 2018, la Alba Iulia, la ora 15:30, în cadrul unei ceremonii speciale dedicate românilor de pretutindeni.

Capsula Timpului „România 2118”  se va deschide peste 100 de ani, în data de 1 Decembrie 2118. Cu acea ocazie, se va da citire pentru prima oară celor 200+ de mesaje ale României anului 2018 pentru posteritate, „câte unul pentru fiecare an trecut de la Marea Unire, pe care românii o vor sărbători pe 1 Decembrie 2118”.

Iată câteva dintre personalitățile care au acceptat invitația de a contribui la acest proiect: Smiley, Ivan Patzaichin, Nicu Alifantis, Felicia Filip, Ion Caramitru, Nicu Covaci, Elisabeta Lipă, Marcel Iureș, Camelia Potec, Ștefan Stan, Alexandru Tomescu, Laura Badea, Cătălin Teniță, Lucian Mîndruță, Cătălin Striblea, Cristian Pîrvulescu, Cristi Danileț, Adrian Alui Gheorghe, Acad. Ioan Aurel Pop, Lazăr Comănescu, Eugen Doga, Daniel David, Sorin Mîndruțescu, Dorotheea Petre, Moise Guran și mulți alții.

Sunt incluși și români mai puțin cunoscuți opiniei publice din România: cercetători de mare perspectivă, antreprenori de succes, inventatori, veterani de război, voci ale societății civile etc.

Vizualizări: 339

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: