Comunitate

Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", inaugurat la Craiova

Consiliul Judeţean Dolj a inaugurat, joi, Centrul Cultural "Constantin Brâncuşi", un proiect dedicat marelui sculptor şi care a fost realizat în curtea Muzeului de Artă din Craiova- Palatul Jean Mihail printr-o investiţie de 27 milioane lei, bani proveniţi din fondurile proprii ale instituţiei.

"Inaugurăm un centru unic în lume, ce poartă numele celui mare sculptor din secolul XX - Constantin Brâncuşi. Cele 100 de tone de sticlă au avut nevoie de soluţii tehnice deosebite. Sub prisma de sticlă se află o galerie subterană pentru care s-au realizat peste 10.000 metri cubi de săpături, pentru care au fost turnaţi mii de metri cubi de beton armat. Sunt date poate prea tehnice, dar ele arată complexitatea acestui proiect nemaiîntâlnit în Europa. Cu acest omagiu în beton şi sticlă am dorit să completăm colecţia de opere Brâncuşi care există la Muzeul de Artă, prin amenajarea unui spaţiu expoziţional generos unde cei interesaţi vor putea descoperi povestea Craiova-Paris, via Craiova, întreaga poveste a vieţii lui Brâncuşi, bârnele aduse de V.G. Paleolog de la atelierul din Paris al artistului şi multe informaţii din viaţa sculptorului prin intermediul tehnologiei moderne", a spus preşedintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, la inaugurare.

Preşedintele CJ Dolj a mai afirmat că acest centru este unul dintre cele mai complexe proiecte realizate în judeţ.

"Am muncit mult şi am investit mult: 27 milioane lei este valoarea obiectivului, bani proveniţi din fondurile proprii ale CJ. Marcăm succesul unuia dintre cele mai complexe proiecte realizate de CJ Dolj, demers care a întâmpinat mari obstacole, provocări care păreau insurmontabile şi care în final au fost depăşite. Este reuşita echipei CJ şi se cuvine să îi mulţumim celui care a crezut de la început în ideea acestui proiect - Ion Prioteasa. 'Consiliul Judeţean investeşte în cultură' nu a fost doar un slogan, ci o politică şi un mod de lucru al Consiliului Judeţean Dolj", a mai spus Cosmin Vasile.

Prezent la eveniment, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că, prin acest proiect, Craiova şi Doljul reuşesc să spună povestea unui oltean genial care după ce s-a format în aceste locuri a cucerit întreaga lume.

"Am văzut cum în orice mare oraş al lumii o expoziţie cu operele lui Brâncuşi este un magnet pentru public, atât pentru cel local, cât şi pentru cel străin. Sunt convins că acelaşi lucru va produce acest centru şi în cazul Craiovei, care sub ochii noştri devine un oraş multicultural. Craiova culturală se situează peste multe alte oraşe din România cu bugete mult mai mari, iar pentru asta atât Olguţa Vasilescu, cât şi Cosmin Vasile merită toate felicitările noastre. Craiova şi Doljul reuşesc azi să spună în mod admirabil povestea unui oltean genial care după ce a studiat şi s-a format în aceste locuri a cucerit întreaga lume", a spus Ciolacu.

ÎPS Irineu, mitropolitul Olteniei şi arhiepiscop al Craiovei, a afirmat că acest centru cultural "este jertfă din jertfa noastră" şi aduce o bogăţie deosebită, care trebuie prezentată prin toate mijloacele. El a adăugat că este nevoie să fie promovat Complexul "Jean Mihail" din Craiova, unde acum există şi Centrul Cultural Brâncuşi, inclusiv prin programe speciale pentru elevi şi studenţi. "Să avem nişte lucruri care să ne scoată în evidenţă, nu e suficient să avem ceva, ci trebuie să le şi promovăm. Dacă avem un centru cultural, trebuie să avem şi programe pentru elevi şi studenţi, pentru publicul larg, prin care să arătăm ce avem aici la Craiova ca toţi să ştie că ginta noastră, neamul nostru este cunoscător al valorilor şi le pune în evidenţă, iar care e cu adevărat măreţ ştie să şi prezinte valoarea", a mai spus Mitropolitul Olteniei.

Inaugurarea Centrului "Brâncuşi"a fost concepută ca un spectacol în sine, cu o înlănţuire de momente muzicale susţinute de soliştii Renata Vari şi Mihai Ungureanu, precum şi de orchestra Filarmonicii Oltenia, punctul culminant fiind reprezentat de o proiecţie tip videomapping pe edificiul Muzeului de Artă Craiova, în proximitatea căruia a fost construit acest centru.

Vizualizări: 69

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: