Externe

China, cel mai redus ritm de creștere din ultimii 17 ani

China a raportat miercuri o serie de date dezamăgitoare, inclusiv o surprinzătoare încetinire a producţiei industriale, la cel mai redus nivel din ultimii 17 ani, ceea ce arată efectele turbulenţelor comerciale asupra economiei chineze, transmite Reuters.

În iulie, producţia industrială a crescut cu 4,8% faţă de perioada similară din 2018, arată datele publicate de Biroul de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 5,8% în iulie, de la 6,3% în iunie.

În mai, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde dolari.

Chiar dacă autorităţile de la Beijing au adoptat în ultimele luni măsuri de sprijinire a economiei, datele din ultimele zile arată un consum intern redus, o activitate scăzută a fabricilor, un declin al importurilor şi o creditare sub aşteptări. Analiştii se aşteaptă la noi măsuri de stimulare pentru a contracara efectele escaladării războiului comerciale dintre Washington şi Beijing, care sporesc temerile privind o recesiune globală.

În iulie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,6%, comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce analiştii previzionau un avans de 8,6%. În iunie, creşterea a fost de 9,8%.

Ministerul Industriei din China avertiza recent că ţara trebuie să facă "eforturi deosebite" pentru a îndeplini ţinta pe 2019 privind o creştere a producţiei industriale de 5,5% - 6%, citând presiunile protecţioniste.

Vizualizări: 106

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: