Stil de viață

Cinci cazuri în care trebuie să mergi la psiholog

Oamenii merg la psiholog din diferite motive. Daca unii vor programa o sedinta de psihoterapie doar pentru ca li s-a recomadat de catre cineva din familie, un coleg de munca sau chiar de catre seful lor, altii vor merge cu mult mai mult entuziasm, pentru ca vor sa gaseasca cauza unei probleme din viata lor si sunt pregatiti sa faca orice e nevoie pentru a intelege comportamentul lor. 

Cercetarea eficacitatii psihoterapiei este ampla si continua, dar intotdeauna vor exista si oameni sceptici. Este mai usor (si mai ieftin) sa iei un antidepresiv pentru a combate starea de spirit scazuta, dar multi oameni considera ca psihoterapia ii ajuta cu adevarat. Un studiu realizat de Kings College London si South London și Maudsley NHS Foundation Trust arata ca psihoterapia cognitiv comportamentala intareste conexiunile din creierul persoanelor care sufera de probleme psihice grave, imbunatatind considerabil recuperarea pe termen lung. 

Psihologii au experienta in diferite domenii, asa ca este intotdeauna potrivit sa ii intrebi daca problema ta este ceva cu ce au mai lucrat in trecut. Iata cateva motive sa cauti un psiholog Bucuresti sau in orasul tau, care sa te ajute:

1. Te confrunti cu schimbari de dispozitie neasteptate

Daca observi ca ai o stare de spirit proasta si aceasta persista, s-ar putea sa merite sa discuti cu cineva. Acesta este de obicei un semn al unei probleme de sanatate mintala. Un psiholog te poate ajuta sa vezi cauza problemei. Ai posibilitatea sa iti dezvalui sentimentele si gandurile intr-un mediu confidential. In conditii de siguranta, oamenii se pot simti confortabil sa exploreze zone din viata lor cu care se lupta sau de care sunt nemultumiti.

2. Te simti izolat si singur

Multi oameni care se confrunta cu probleme de sanatate mintala se simt singuri in experienta lor. Terapia de grup ar putea ajuta in acest sens sau chiar doar un profesionist care sa le recunoasca si sa le valideze emotiile. 

Atunci cand incepi terapia, ai imediat sentimentul de usurare si simiti ca nu esti singur. Problema ta este complet inteleasa. Acest lucru poate aduce atat un sentiment de confort, cat si de speranta. 

3. Simti ca ai pierdut controlul

Acest sentiment apare atunci cand oameni se confrunta cu abuz de substante sau o dependenta. Aceasta lipsa de control mentine adesea oamenii intr-un cerc repetitiv al consumului de substante. 

Acest lucru poate mentine o persoana in ciclul dependentei - foloseste substanta pentru a evita sentimentele dureroase. Un psiholog te va ajuta sa depasesti aceasta problema.

4. Renunti la lucruri care iti aduceau bucurie

O pierdere a motivatiei ar putea semnala ca ceva nu mai functioneaza. Daca esti foarte sociabil si dintr-o data te indepartezi de prieteni, ai putea experimenta ceva profund. Un psiholog te poate ajuta sa intelegi de ce s-a intamplat acest lucru. 

Psihoterapia poate fi utila pentru multi oameni si adesea ii ajuta pe indivizi sa-si sustina sanatatea mintala. 

5. Nu mai dormi ca inainte

Un simptom cheie al depresiei este somnul, fie ca este prea putin sau prea mult. Daca ai observat o schimbare semnificativa, s-ar putea sa fie momentul potrivit sa investighezi problema (acest lucru este valabil si pentru insomnie, care include psihoterapia ca metoda de tratament).

Nu este nimic in neregula in a cauta ajutor profesionist pentru orice problema de sanatate, inclusiv pentru sanatate mintala. 

LANDRY NICOLETA-BOGDANA
CABINET INDIVIDUAL DE PSIHOLOGIE

Vizualizări: 236

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: