Justiție

Decizie fără precedent a magistraților. O săptămână fără justiție!

Aproximativ două sute de judecători şi procurori, inclusiv de la DIICOT şi DNA, protestează, vineri dimineaţă, în faţa Palatului de Justiţe din Cluj-Napoca şi anunţă că, începând de luni, vor suspenda activitatea judiciară timp de o săptămână.

Cauzele se vor amâna, cu excepţia celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecţie, suspendarea actelor administrative, ordonanţe preşedinţiale), au transmis magistraţii.

În plus, magistraţii afirmă că vor declanşa procedura de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraţilor şi vor susţine contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

”Membrii CSM au refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi de unii avocaţi pe treptele Palatului de Justiţie la protestul anterior. Susţinem contestarea în justiţie a modului de desemnare a conducerii Inspecţiei Judiciare şi a conducerii SIIJ. Solicităm preşedintelui CSM şi preşedintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituţională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituţional al controlului ierarhic şi îl împiedică pe procurorul general al PICCJ să îşi exercite obligaţiile”, au transmis magistraţii. 

În plus, aceştia solicită Parlamentulului să dezbată în procedură de urgenţă adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispoziţiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Vizualizări: 143

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: