Comunitate

Din luna iunie începe testarea națională

Prof.dr. Alexandru Rafila a anunţat demararea unei campanii naţionale de testare pentru COVID-19. 
 
Medicul a subliniat că s-au făcut demersurile necesare, împreună cu specialişti de de la OMS, pentru a începe testarea populaţiei.

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional. Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă", a explicat dr. Rafila, conform Mediafax. 

Invitatul lui Marius Tucă a declarat că omenirea se mai confruntă cu încă o pandemie, în afara celei de coronavirus. Este vorba despre cea de HIV, la care încă nu s-a descoperit un vaccin, deşi au trecut mai bine de patru decenii de la aparţia bolii.

„E tot un virus ARN care se multiplică cu mutaţii. Îl cunoaştem din anii 1980, au trecut peste 40 de ani şi încă nu avem vaccin. Avem însă terapii eficiente, iar cei infectaţi pot duce o viaţă normală. Infecţia HIV-SIDA este considerată în continuare pandemie. În Africa sunt încă foarte multe cazuri, chiar dacă numărul lor s-a mai diminuat. Există şi în Europa sau în alte ţări", a mai spus doctorul Rafila.

Alexandru Rafila a subliniat că, în ciuda relaxării anumitor reguli de către autorităţi, populaţia trebuie fie responsabilă şi să respecte în continuare norme de protecţie, pentru ca epidemia să fie oprită.

Vizualizări: 338

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: