Justiție

Florian Coldea, fostul șef al SRI, a venit la DNA. El ar fi suspect de trafic de influență și spălare de bani

Generalul în rezervă Florian Coldea, fostul șef al Serviciului Român de Informații (SRI), a venit joi la DNA. El ar fi suspect într-un dosar de trafic de influență în instanțe, potrivit unor surse oficiale. Mai devreme au venit la DNA Dumitru Dumbravă, fostul șef al direcției juridice din SRI, și avocatul Doru Trăilă.

Dosarul de trafic de influență și spălare de bani îi vizează pe Coldea, Dumbravă și Trăilă.

Florian Coldea le-a spus jurnaliștilor din fața DNA că ”o să fac declarații când ies”.

Florian Coldea este acționar în două firme de consultanță: Strategic Sys SRL și Strategic Asset SRL. Conform datelor oficiale ale Ministerului de Finanțe, în 2021, cele două societăți unde acesta este asociat au înregistrat un profit net de aproape 4,9 milioane de lei.

Înființată în 2020, SC Strategic Sys SRL a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,48 milioane lei și un profit net de 4,31 milioane lei, cu doi angajați. În 2020, cifra de afaceri fusese de 639.739 lei, iar profitul net, de 573.775 lei. Obiectul principal de activitate al societății este ”inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.

În cele trei luni de funcționare de după înființarea de anul trecut, de la sfârșitul lunii septembrie, Strategic Assets SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 594.064 lei și un profit net de 580.722 lei, cu un singur angajat, activitatea declarată fiind de ”agenții imobiliare”.

În ambele firme, părțile sociale sunt împărțite egal între Florian Coldea (51 de ani) și Dumitru Cocoru (64 de ani), și el general în rezervă al SRI, Instituție în cadrul căreia ar fi fost responsabil cu supravegherea interceptărilor.

Într-un articol cu titlul ”Constructorul de nave olandez Damen se bazează pe sprijinul unor foști generali din serviciile secrete pentru a concura cu Naval Group în România”, un site deținut de trustul francez Indigo Publications dezvăluia în 2022 că Damen ”a reluat ofensiva” în tentativa de a semna un contract de 1,2 miliarde de euro cu Ministerul Apărării din România, acest lucru având loc ”cu ajutorul unor foști oficiali din serviciile secrete românești” și indicând numele firmei Strategic Sys și al celor doi asociați. Reprezentanții companiei Damen au transmis G4Media la acel moment că nu există nici un contract cu firmele menționate.

Vizualizări: 67

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: