Justiție

Îngropau gunoaie și primeau subvenții

Polițiștii gorjeni, împreună cu alte structuri de control, au efectuat, ieri, 37 de percheziții la persoane bănuite de evaziune fiscală și îngroparea deșeurilor.

Perchezițiile s-au derulat în județele Gorj, Mehedinți, Hunedoara, Timiș și Cluj.

 
Persoanelle sunt bănuite de: constituirea unui grup infracțional organizat, participație improprie la infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală, spălare a banilor, îngroparea deșeurilor.

În anul 2021, doi dintre bănuiți ar fi inițiat, în județul Mehedinți, un grup infracțional organizat, la care ulterior ar fi aderat și alte persoane (membri de familie, persoane de încredere ori aflate în relații de afinitate), în scopul obținerii în mod fraudulos de ecobonificaţii din partea O.I.R.E.P. (Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Extinse a Producătorilor), pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.

Membrii grupului ar fi acționat în așa fel încât componenta frauduloasă să fie mascată de activitatea licită, folosind în acest sens, ca paravan, una dintre societățile comerciale controlate, ce avea ca obiect de activitate colectarea sau reciclarea deșeurilor de ambalaje.

 

Cercetările au relevat că ar fi fost întocmite în fals documente care atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane etc.), înscrisurile astfel produse fiind prezentate la O.I.R.E.P de membrii grupului infracțional, în scopul decontării unor servicii fictive de gestionare a deșeurilor din ambalaje.

Au indus în eroare Administrația Fondului pentru Mediu
În acest mod, persoanele în cauză i-ar fi determinat, cu intenție, pe reprezentanții organizației să inducă în eroare, fără vinovăție, Administrația Fondului pentru Mediu, prejudiciul produs în perioada 2021 – 2023 fiind de aproximativ 151 de milioane lei. În același timp, reprezentanții O.I.R.E.P., acționând fără vinovăție, s-ar fi sustras de la plata taxei pe valoare adăugată și și-ar fi diminuat impozitul pe profit.

De asemenea, activitatea infracțională ar fi constat și în nerespectarea regimului operatorilor de salubritate, în sensul neefectuării tratării mecano-biologice și sortării deșeurilor colectate.

 

Depozite de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare
În fapt, la punctele de lucru ale societății comerciale controlate ar fi fost realizate depozite semnificative de deșeuri colectate din activitatea de salubrizare, pentru care nu ar fi fost respectat fluxul legal de gestionare, care ar fi condus la o rentabilitate scăzută a activității.

Pentru eliminarea stocurilor importante de deșeuri depozitate, cei în cauză ar fi apelat la alte persoane juridice care, în baza unei înțelegeri prealabile, le-ar fi îngropat, aruncat, ars sau abandonat pe mai multe terenuri aflate în proprietate sau deținute de persoane apropiate membrilor grupului infracțional, fiind identificate în județul Mehedinți patru astfel de suprafețe (pe care ar fi fost îngropate și împrăștiate importante cantități de deșeuri).

Afacerile cu gunoi, profitabile pentru infractori
În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate: sume de bani (peste 21.000 de euro și 36.000 de lei), un kilogram de bijuterii din aur, tablete, laptopuri, unități de calculator, diferite suporturi de stocare a datelor informatice, ștampile, înscrisuri de interes pentru cauză precum, alte mijloace de probă.
A fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la mai multe imobile și trei autoturisme de lux (cu o valoare totală aproximată la 300.000 de euro) care au fost preluate în custodie de către Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.

La datele de 20 și 21 iunie 2024, procurorii D.I.I.C.O.T. au dispus reținerea a 11 persoane bănuite.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj cu propunerea de arestare preventivă a 10 dintre persoanele reținute, față de una, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj dispunând măsura controlului judiciar.

Vizualizări: 266

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: