Externe

Italia va repatria în masă deţinuţii români

Infractorii români din Italia vor fi aduşi să facă puşcărie în ţară, fără să li se ceară acordul, aceștia urmând a fi extrădaţi pentru a-şi ispăşi pedeapsa în România.

Andrea Delmastro, subsecretar de stat pentru Justiție, a anunțat că guvernul de la Roma ia în considerare să emită o circulară pentru ca deținuții români și albanezi să poată fi transferați din Italia în închisorile din țările de origine chiar și fără un acord prealabil din partea celor încarcerați.

La finalul unei vizite pe care a făcut-o la închisoarea genoveză din Marassi, Andrea Delmastro atras atenţia că, graţie tratatelor bilaterale, este deja posibil să se procedeze în această direcţie cu România şi Albania, pentru a rezolva în parte problema suprapopulării închisorilor din Italia.

“Vom emite o circulară pentru ca toți deținuții albanezi și români să poată fi transferați în închisorile din țările lor de origine fără acordul prealabil”, a declarat Delmastro, citat de gazetaromaneasca.com. Costul cu un deţinut este de 137 de euro pe zi, anunţă autorităţile de la Roma.

În prezent, în închisorile din Italia se află aproximativ 15.000 de cetăţeni străini. “Lucrăm și cu alte țări, întotdeauna cu intenția de a obține posibilitatea transferului deținutului fără acordul prealabil (…) În orice caz, au încălcat pactul de cetățenie și nu mai trebuie să cântărească pe buzunarele italienilor contribuabili”, a mai spus politicianul italian.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti aminteşte că transferarea necesită “consimţământul persoanei în cauză sau, dacă este cazul, cel al reprezentantului său legal, dar consimţământul nu mai este necesar, ci doar avizul condamnatului, când prin hotărârea de condamnare sau printr-un alt act s-a luat şi măsura de siguranţă a expulzării sau măsura conducerii la frontieră, dacă prin convenţia aplicabilă se prevede astfel. De asemenea, sunt necesare acordul Statului în care ea a fost condamnată (Statul de condamnare) şi acordul Statului către care se solicită transferarea (Statul de executare).

Vizualizări: 36

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: