Justiție

Kovesi, primul loc în cursa pentru șefia Parchetului european

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, marți, în faţa comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de post de procuror-şef european.

Kovesi s-a clasat pe primul loc în cursa pentru șefia Parchetului european după votul din comisia CONT, obținând 12 voturi. Bohnert (Franța) a primit 11 voturi, iar Ritter (Germania) – un vot.

Votul în comisia LIBE (60 de membri) este programat pentru miercuri dimineața. Dacă cele două comisii vor vota candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. La fel ca în CONT, și în LIBE votul va fi secret.

Fosta șefă a DNA a declarat că prioritatea ei este crearea unui Parchet european independent şi eficient, că nu este vinovată de nicio una dintre acuzațiile care i se aduc în România și că are o experiență vastă în spate care o va ajuta să-și respecte obligațiile ce-i revin în această misiune. Kovesi a primit aplauze la final: „Am fost procuror de peste 23 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiția să funcționeze când este încălcat dreptul penal. Am deținut cele mai înalte poziții în România, procurorul general al României timp de 6 ani, și șefa DNA timp de 5 ani. Crearea unui Parchet European este o mare oportunitate. Aș fi onorată să pot participa. Aș fi onorată să continui munca atâtor oameni, politicieni, procurori, cei care funcționează în România, cei care au făcut dintr-o idee o instituție reală. Avem nevoie de eforturi pentru ca acesta să fie eficient. Viziunea mea despre EPPO: trebuie să protejeze interesele financiare și să recupereze daunele, iar pentru asta trebuie creată infrastructura umană și financiară, create regulamentele interne. Pentru ca Parchetul să funcționeze eficient, trebuie să definim obiecte, să partajăm informații și creeăm acorduri de cooperare cu state neparticipante și terțe.Am experiență îndelungată în coordonarea unor instituții mari, sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și de presiune politică. În fața Justiției, trebuie să aplicăm legea.  Știu că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns, vă stau la dispoziție pentru a răspunde la toate întrebările dvs”.

Vizualizări: 118

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: