Economie

La CE Oltenia, afacerea Chișcani a început să pută

Zilele tecute Sorin Boza, directorul CE Oltenia, spunea în spațiul public ca în urmatorii 5 ani, ca masura de eficienizare a activitații, Compania va face un mixt de energie propriu.

Acest lucru ar presupune transformarea mai multor grupuri energetice pe gaze, operațiune care va începe cu Termocentrala Craiova ll. Ceva semne de întrebare a stîrnit declarația lui Boza din moment ce Compania are în proprietate Termocentrala de la Chișcani, județul Braila, care ar trebui sa funcționeze pe gaze.

Cele două grupuri energetice de la Chișcani au fost preluate în anul 2013 de la Electrocentrale Grup în contul unei datorii de 6,4 milioane de euro. De la preluare aceste grupuri nu au funcționat niciodata, ba mai mult s-au cheltuit bani frumoși pentru întreținerea și paza lor.

Unii specialiști spun ca ar mai fi necesari aproximativ 5 milioane de euro penru punerea lor în funcțiune, sumă aproape simbolică dacă avem în vedere faptul ca tot Boza a explicat ca va trebui sa se împrumute de 1 miliard de euro pentru realizarea mixtului propus și a transformarilor grupurilor pe gaze.

Între timp nu prea se știe ce s-a întîmplat, dar la sedința AGA din luna februarie 2020 a aparut pe ordines de zi anularea hotarîrii AGEA din 2013 prin care s-a preluat Termocentrala de la Chișcani prin procedura de dare în plata de la Electrocentrale Grup.

Totodata se urgentează sesizarea Consiliului Concurenței (probabil ca în cei 7 ani trecuți s-au prins ca preluarea a fost un ajutor mascat pentru Electrocentrale Grup) pentru operațiunea din 2013, precum și suspendarea  hotarîrii AGEA din 2015 prin care se declanșa procedura de vînzare a Termocentralei de la Chișcani către firma olandeza BUVOCA BV.

Pentru că lucrurile au început sa friga rău de tot, în sedința de luna viitoare se va cere aprobarea pentru angajarea unor consultanți și evaluatori în vederea recuperarii sumelor datorate în 2013 de Electrocentrale Grup. 

CE Oltenia se afla într-o situație halucinanta: Deși are de 7 ani doua grupuri energetice pe gaze, ele nu au funcționat niciodata. În loc sa  le pună în funcțiune pe acestea, a vrut la un moment dat să le vîndă, iar acum vrea sa scape de ele, dîndu-le înapoi la Electrocentrale, de unde le luase în contul unei datorii.

Mai nou vrea sa-și recupereze datoria în contul careia a luat Chișcaniul, deși știe că acest lucru nu se va întîmpla niciodată. Mai mult vrea sa sesizeze Consiliul Concurenței pentru ce s-a întîmplat acum 7 ani recunoscînd implicit că preluarea Termocentralei s-a facut ilegal.

Mai avem să vedem cine intră în pușcărie din afacerea aceasta.

Vizualizări: 759

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: