Omul zilei

Laura Codruţa Kovesi: Am spus că atunci când un politician mă va suna să intervin într-un dosar, voi face public acest lucru

Omul zilei este Laura Codruţa Kovesi care este pe primul loc în cursa pentru șefia Parchetului european, după votul din comisia CONT.

Răspunzând întrebărilor adresate de europarlamenteri, Kovesi a dat explicaţii în privinţa dosarului în care este anchetată în ţară şi a vorbit despre activitatea sa în fruntea DNA:

„În ceea ce privește dosarul penal, sunt nevinovată, este vorba despre niște acuzații care vizează extrădarea unei persoane dintr-o altă țară.

Pot să vă spun că în fiecare an DNA a trimis în jur de 1000 de inculpați spre judecată, iar dintre acestea au fost condamnate în jur de 900 de persoane. Au fost peste 60 de înalți oficiali.

În ceea ce privește presiunile politice, am spus că atunci când un politician mă va suna să intervin într-un dosar, voi face public acest lucru, dar asta nu s-a întâmplat. Au fost investigate persoane care au deținut funcții importante, au fost presiuni externe instituției, dar le-am făcut față.

În ceea ce privește fraudele europene, DNA a investigat peste 2000 de dosare, în timp ce OLAF a deschis 200 de cazuri în fiecare an. Poate nu este o comparație potrivită, dar vreau să arăt că suntem familiarizați cu tipologia faptelor”.

Vizualizări: 648

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Omul zilei:

Citește și: