Justiție

Laura Kovesi, în Ucraina: „Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni”

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a mers vineri la Liov, în Ucraina, unde a participat la conferința United for Justice, unde discuțiile s-au concentrat pe mecanismele de tragere la răspundere a Rusiei pentru cimele de război.

Vizita lui Kovesi în Ucraina a fost făcută publică abia sâmbătă de Parchetul European.

„Procurorul-șef european a participat ieri la Conferința #United4Justice de la Liov, pentru a arăta cum #EPPO poate ajuta autoritățile ucrainene în investigațiile privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE”, a transmis sâmbătă Parchetul European.

La Liov, Laura Codruța Kovesi s-a întâlnit și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este un privilegiu să mă aflu astăzi aici; un privilegiu la care nu aș renunța pentru nimic în lume. Aș dori să le mulțumesc gazdelor noastre, bărbații și femeile libere din Ucraina, pentru că ne apără pe toți cu puterea voinței lor. Întâlnirile ca aceasta contribuie la formarea unei înțelegeri comune a situației. Prietenii noștri ucraineni au puterea de voință necesară, dar puterea rezistenței lor la agresiunea rusă depinde în mare măsură de sprijinul nostru. Una este să îl declarăm și alta este să îl oferim. Una este să ne exprimăm solidaritatea și alta este să exprimăm o soartă comună”, a afirmat Laura Codruța Kovesi într-un discurs ținut la conferința United for Justice.

Kovesi a mai spus că „suntem din nou martori la o tentativă de dominație”, care pune lumea „în pericol de moarte”.

„Peste ani, istoria va analiza fiecare alegere pe care nu o vom fi făcut; fiecare fapt pe care vom fi ales să îl ignorăm, fiecare responsabilitate pe care o vom fi evitat. Cu toate acestea, nepoții noștri vor învăța, de asemenea, despre alegerile pe care le vom fi făcut, pe baza faptelor pe care nu le-am putut ignora. Sper că se vor inspira din modul în care noi ne-am îndeplinit responsabilitățile” a continuat procurorul-șef european. „În zilele următoare, colegi mai calificați pentru a face asta vor dezvălui ororile agresiunii ruse. Veți discuta despre cum să-i trageți la răspundere pe autorii acestor crime. Există un lucru pe care nu îl pot ignora: Federația Rusă deportează mii de copii ucraineni. Da, deportează! Acest lucru în sine ne întoarce în cele mai întunecate momente ale istoriei Europei”, a adăugat ea.

Procurorul-șef european a mai spus că obiectivul real al Rusiei nu este câștigarea teritorială, ci „împărțirea Europei în sfere de influență, ceea ce ar însemna sfârșitul integrării europene.”

Kovesi a mai spus că Parchetul European sprijini autoritățile ucrainene în cadrul investigațiilor privind fraudele care afectează interesele financiare ale UE.

Galerie foto



Vizualizări: 73

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: