Administrație

Mai multe licee vor fi desființate

Unitățile de învățământ cu un singur promovat sau fără niciun candidat promovat în sesiunile de bacalaureat din 2023 nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024, scrie publicația de educație Școala 9. Aceste licee nu vor mai avea dreptul să înființeze clase de a IX-a, conform noii metodologii privind cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar.Măsura apare în metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de antepreșcolari/preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular pentru anul școlar 2024-2025. Aceasta a fost publicată joi, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial.

„Art. 10. – (1) Propunerile privind cifra de școlarizare pentru clasa a IX-a, cu frecvență, zi, învățământ liceal, corespunzătoare filierei/profilului/specializării/calificării profesionale se vor face de către unitățile de învățământ pentru care acestea au obținut autorizarea de funcționare provizorie/acreditarea prin ordin de ministru. Unitățile de învățământ care, în sesiunile cumulate din anul 2023 ale examenului de bacalaureat, au înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de un singur absolvent nu vor propune cifră de școlarizare la clasa a IX-a cu frecvență zi”, este articolul ce face referire la rata de promovare 0.

 
Cifra de școlarizare înseamnă numărul de locuri disponibile pentru elevi, pentru clasa a IX-a. Practic, unitățile de învățământ cu un singur elev promovat sau fără niciun candidat promovat în anul școlar anterior nu vor mai primi elevi în clasa a IX-a în septembrie 2024.


După bacalaureatul din anul școlar trecut, din vară, după contestații, cel puțin 55 de licee nu au avut niciun absolvent promovat sau au avut unul singur ori nu au avut niciun candidat în examene. Utilizând platforma Ministerului Educației pentru rezultatele la bacalaureat, am făcut lista liceelor cu rată de promovare 0 sau cu un singur promovat.

Metodologia nu face referire la candidații din seriile anterioare, dacă ei sunt sau nu luați în calcul, așa că în lista de mai jos au fost numărați și ei. Datele nu cuprind și sesiunea din toamnă.

Numărul liceelor fără niciun promovat s-a dublat în ultimii patru ani. În 2020 au fost 27 de unități de învățământ în situația asta, în timp ce anul trecut au fost 55.

Printre unitățile de învățământ de mai sus sunt și licee care, deși la bacalaureat 2023 nu au avut niciun promovat, în anul școlar anterior au avut între 50% și 100% promovare din 20, 30 sau 40 de elevi.

Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: