Justiție

Mandat de arestare pe numele lui Putin pentru crime de război

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina.

Curtea a precizat că președintele rus „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

De asemenea, a emis un mandat de arestare pentru Maria Alekseyevna Lvova-Belova, comisarul Rusiei pentru drepturile copilului, pe baza unor acuzații similare.

Moscova a negat acuzațiile de crime de război de când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Parchetul ucrainean a salutat, la rândul său, o decizie ”istorică”.

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre.

Unele abuzuri pot fi catalogate drept crime împotriva umanităţii, însă anchetatorii ONU nu au observat un genocid în Ucraina după invazia rusă în această ţară, au declarat joi experţii Naţiunilor Unite, care recomandă totuşi continuarea studiilor pe această temă.

Vizualizări: 41

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: