Externe

Marți, votul decisiv pentru Brexit în parlamentul britanic

Parlamentarii britanici îşi vor exprima marţi votul asupra acordului pentru Brexit, după ce premierul Theresa May a obţinut modificări ”angajante legal”, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii Uniunii Europene la Strasbourg, relatează BBC.

Premierul a spus că schimbările înseamnă că aşa-numita plasă de sigurană menită să evite introducerea unei frontiere stricte cu Irlanda nu poate ”să devină permanentă”.

Liderul Partidului Laburs de opoziţie, Jeremy Corbyn, a spus că schimbările nu sunt nici pe departe ceea ce s-a promis.

Rămâne de văzut dacă parlamentarii vor vota marţi seara în favoarea acordului.

Punctul de vedere legal al schimbărilor făcute de procurorul general Geoffrey Cox va fi probabil un factor important în evoluţia votului din Camera Comunelor.

May va prezida marţi dimineaţă o şedinţă de guvern, înainte ca moţiunea să fie dezbătută după-amiază în Camera Comunelor şi votată în cursul serii.

După discuţiile avute cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, luni seară, premierul a spus că ”crede cu tărie” că acordul pentru brexit răspunde îngrijorărilor exprimate de parlamentari.

Unii dintre parlamentari sunt îngrijoraţi că plasa de siguranţă va menţine Marea Britanie într-un acord vamal pe termen nedefinit.

”Parlamentarii au fost foarte clari că plasa de siguranţă trebuia modificată. Astăzi am asigurat schimbări legale. Acum este timpul să fim uniţi, să sprijinim acest acord pentru Brexit îmbunătăţit şi să răspundem dorinţei poporului britanic”, a spus May.

Partidul Unionist Democrat, pe al cărui sprijin se bizuie May în Camera Comunelor, a anunţat că ”va analiza textul rând cu rând”, înainte de a decide dacă să îl susţină.

Vorbind alături de May la Strasbourg, Jean-Claude Juncker a avertizat că dacă acordul va fi respins, nu va exista ”o a treia şansă”.

Ultima oară când acordul a fost înaintat Parlamentului, în ianuarie, a fost respins cu o marjă istorică de 230 de voturi.

Marea Britanie urmează să se retragă din UE pe 29 martie, în urma deciziei prin referendum a britanicilor, care au votat cu aproape 52% pentru şi 48% împotriva, respectiv 17,4 milioane voturi la 16,1 milioane voturi, la referendumul din 2016.

Vizualizări: 894

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: