Politică

Pensia care dispare la 1 septembrie

Românii care rămân fără pensie din septembrie 2024. Nu vor mai primi bani din momentul schimbării legii!

Așadar, începând cu 1 septembrie, data la care intră în vigoare noua lege a pensiilor, va fi legală doar pensionarea anticipată cu penalizări. Astfel,  românii mai pot ieși la pensie fără penalizări doar până în luna august a anului 2024.

 
 

O schimbare importantă prevăzută de Legea 360/2023 este păstrarea unui singur tip de pensie anticipată, în condițiile în care acum există două tipuri.

Așadar, potrivit noii legi a pensiilor, pensia anticipată fără penalizare de cuantum va dispărea, iar pensia anticipată cu penalizare de cuantum va rămâne.

 
 

În prezent, pensia anticipată fără penalizări poate fi obținută cu maximum cinci ani înaintea împlinirii vârstei-standard de pensionare. Condiţia este valabilă numai dacă a fost realizat un stagiu de cotizare cu minimum opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.

Cum se calculează pensia din septembrie 2024
 Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

 

Valoarea punctului de referință era  81 lei în 2023, însă acesta va fi indexat anual cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie, după majorarea cu cu 13,8%, este de 2.032 lei.


Cum se acordă punctele de stabilitate
Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate. Punctajul anual se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

 

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.
Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

 

– a urmat cursurile de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii
– a satisfăcut serviciul militar
– a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006, de indemnmizații de asigurări sociale
– a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de acciodent de muncă sau boli profesionale
– a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.
 
 

Vizualizări: 327

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: