Justiție

Pensionarea anticipată a magistratilor, amânată

Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a anuntat, vineri seara, ca Guvernul propune prorogarea termenului pentru pensionarea anticipata a magistratilor pana la 1 ianuarie 2021.

Proiectul de lege cu aceasta modificare a fost prezentat, in prima lectura, in sedinta de Guvern si va fi adoptat marti. Acesta este unul dintre proiectele pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea.

"Au fost prezentate si dezbatute in prima lectura doua proiecte de lege pentru care Guvernul urmeaza sa isi angajeze raspunderea, respectiv proiectul de lege privind unele masuri care trebuie prorogate pentru anul 2020 in domeniul justitiei si proiectul de lege privind abrogarea Ordonantei 51 in ceea ce priveste masurile care au incidenta asupra transportului rutier intra judetean", a anuntat, vineri seara, Ionel Dana, la finalul sedintei de Guvern.

Acesta a mai precizat ca au fost facute informari cu privire la proiectul de lege privind plafoanele bugetare care urmeaza sa fie prezentate in urmatoarea sedinta de Guvern si adoptate, de asemenea, in vederea raspunderii Guvernului.

Danca a explicat ca, la 1 ianuarie 2020, ar trebui sa intre in vigoare mai multe masuri in domeniul justitiei care ar "afecta grav accesul la justitie al cetatenilor". Este vorba despre pensionarea anticipata a magistratilor, trecerea de la completuri de doi judecatari la completuri de trei judecatori, la instantele de apel, si admiterea la Institutul National de Magistratura.

"Avand in vedere aceste dispozitii, care ar afecta in mod grav accesul la justitie al cetatenilor, Guvernul a dezbatut astazi, in prima lectura si urmeaza sa fie adoptat in sedinta de Guvern urmatoare, proiectul de lege pentru prorogarea acestor termene. Pensionarea anticipata a magistratilor se amana, de la 1 ianuarie 2020 la 1 ianuarie 2021", a anuntat Danca.

Guvernul a discutat si un Memorandum privind Sectia speciala de investigare a infractiunilor din Justitie (SS). Ministerul Justitiei a propus desfiintarea acesteia sau regandirea modului in care functioneaza, insa nu s-a concretizat niciun act normativ dupa sedinta de vineri.

Tot pana la 1 ianuarie 2021 se amana si celelalte doua aspecte legate de justitie.

Pentru aceasta lege, Guvernul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, este adoptata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Vizualizări: 113

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: