Economie

Prețurile la alimente cresc în continuare în România

Prețurile la alimente cresc continuu în România dar premierul Nicolae Ciucă spune că nu va lua în calcul o reducere a TVA.

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că nu au existat discuţii cu privire la posibilitatea reducerii TVA la alimente.

„Nu am discutat despre reducerea TVA la alimente. Oricum, în situaţii de criză, s-a demonstrat că atunci când există aceste fluxuri de preţuri şi creşteri de preţuri, reducerea TVA a fost foarte repede absorbită în preţ şi efectul nu a fost pe măsura intenţiei iniţiale. Ca atare, de fiecare dată când analizăm măsurile financiare trebuie să analizăm care sunt efectele şi în funcţie de aceasta să luăm decizia”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat despre subiect într-o conferinţă de presă susţinută după vizita în Călăraşi.

Creşterea preţurilor la alimente a adus inflaţia din nou în creştere în februarie după ce intrase pe un trend de scădere în ianuarie 2023, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Zahărul, untul, margarina, cartofii, ouăle, brânza și laptele sunt produsele care s-au scumpit cel mai mult luna trecută, mai arăta INS.

Alimentele înseamnă, într-un coş mediu de consum, circa o treime şi cu cât venitul scade, cu atât alimentele înseamnă mai mult din coşul de consum.

Cu alte cuvinte, inflaţia în creştere din cauza preţurilor alimentelor loveşte cel mai puternic în persoanele cu venituri mici.

Vizualizări: 38

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: