Administrație

Probleme pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni se plâng că statul le e dator cu bani pe care i-a promis, dar nu i-a mai plătit.

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni au ajuns să le plătească din banii lor cheltuielile. Oamenii se plâng că nu au mai primit de la stat sumele aferente pentru cazare și hrană de aproape două luni. 

Pentru fiecare refugiat, România alocă 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană. Datele oficiale arată că în jur de 73.000 de ucraineni depind de acest program, numai că banii se plimbă mult de la o instituție la alta. Și refugiații se descurcă greu. Cei 20 de lei alocați pentru mâncare nu au ajuns la ei, iar mulți încă nu lucrează.

După multe petiții, la ședința de guvern din 22 februarie a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu aproape 160 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru decontarea acestor bani.

Ministerul Finanțelor îi trimite Ministerului Afacerilor Interne, care îi direcționează spre Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la care ajung la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, și în cele din urmă la primării.

Lucrurile s-ar putea schimba în următoarea perioadă. Banii ar putea fi acordați, după o lună de grație, doar ucrainenilor care merg la muncă și au copiii înscriși la o școală de la noi. În plus, pentru cazare se vor deconta doar 2.000 de lei pe lună de familie.

Vizualizări: 31

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: