Stil de viață

Românul care a dus țuica de prune în America. A băut cu Al Capone!

În anii 20 în SUA a plecat și un român care a arătat cât de tare și bună este pălinca. Pentru asta a fost luat sub aripa lui Al Capone.

 
”America începuse a fi cunoscută ca un pământ al făgăduinţei, un El-Dorado în care oamenii se îmbogăţeau peste noapte, în care dolarii îţi intrau singuri în buzunare ca pleava la îmblătitul secarei. Se auzise şi pe aici pe la noi că oameni de toate provenienţele şi de toate culorile, din toate colţurile planetei, luau vaporul şi plecau să se îmbogăţească repede, cât porţile minelor de aur erau încă deschise. 

Societăţile de transportul călătorilor într-acolo organizau cu vapoarele lor curse regulate cu care, contra unei taxe destul de piperate, îl descăracu pe europeanul sau pe asiaticul dornic de cea mai rapidă căpătuială exact la gura minei de aur unde acestuia nu-i mai rămânea altceva de făcut decât să adune repede pepitele de aur, numai traista s-o fi avut pregătită. Aşa îşi închipuia ciobanul nostru care îşi lăsase oile pe Plaiul Lăiţi şi pleca la antipozi să culeagă aur. Situaţia era însă mult mai complexă, riscantă, obositoare, chinuitoare, dar mai ales uneori deosebit de tristă”, scriu Traian Cânduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cârţişoara.

Ieronim Budac a plecat și el în SUA și a intrat în contact cu Al Capone, care controlat comerţul ilegal cu băuturi alcoolice în SUA perioada 1920–1930. Budac făcea un rachiu din prune iubit de americanii care-l cunoscuseră. Zvonul a ajuns până la urechile lui Al Capone.

Reţeta românului a fost pe placul gangesterului american, astfel că Ieronim Budac a devenit unul dintre oamenii de încredere ai lui Al Capone. 

Monografia comunei consemnează un episod în care Ieronim a ajuns cu camionul cu alcool de contrabandă în fluviul Mississippi, pentru a scăpa de poliţia federală care îl urmărea.

"Întors în ţară a povestit rudelor că printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întâlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvându-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mâinile Poliţiei", mai scriu autorii în monografia comunei Cârţişoara. 

Întors în satul natal la 30 de ani, Budac şi-a cumpărat o casă şi a dezvoltat afaceri înfloritoare, având cazane de rachiu, piuă şi joagăr pe apă. A fost extrem de apreciat în sat, fiind primar liberal timp de patru mandate.

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: