Comunitate

Românul care muncește și la 99 de ani. Nu s-a pensionat!

Ajuns la 99 de ani, Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici nu a ieșit la pensie și predă trei cursuri. Spune că va munci până la sfârșitul vieții și că nu a făcut nimic „special” ca să trăiască atât, însă are gena aceasta a longevității. Iată detalii.


La 99 de ani, nu a ieșit la pensie și predă trei cursuri. Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici spune că va munci până la sfârșitul vieții.


Intrat în al 100-lea an al vieții, Constantin Bălăceanu Stolnici este greu de cuprins într-o definiție sumară. Descendent al unei familii nobile, membru de onoare al Academiei Române, om de știință, reputat medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, spune că va munci până la finalul vieții. Constantin Bălăceanu Stolnici lucrează că profesor universitar și predă trei cursuri: anatomia sistemului nervos, genetica și antropologie.


Nu a ieșit la pensie până acum pentru că… îi place ceea ce face. Predă, scrie, citește, se uită la filme, mănâncă trei mese pe zi și doarme, atât cât trebuie. E doar o parte din rutina lui.

„Nu am un regim de viaţă special. Am avut o viaţă regulată, am avut ore fixe de mâncare, nu am avut abuzuri de niciun fel, am respectat orele de odihnă, de distracţie, fără excese. Alcool nu am consumat decât sporadic, nu am fumat niciodată. În plus, am avut şi o anumită activitate fizică. Am fost un adept al sporturilor de masă, nu al sporturilor de performanţă. Am jucat fotbal şi rugby, am mers cu motocicleta, am mers călare, am jucat fotbal, volei, tenis”.

 
 
„Eram foarte moderat, nu am făcut niciun fel de exces, n-am pierdut nopţile. Iată că, la aproape 100 de ani, dacă sunt 10-20 de nopţi în care nu am dormit. Nici nopţile de Revelion nu le pierdeam, eu, de regulă, nu făceam Revelionul. Mi se dădea de Revelion să fac de gardă pentru că se ştia că mie nu îmi place să petrec noaptea. (…)”, a spus Constantin Bălăceanu Stolnici, în exclusivitate, la România TV.

Și îl mai ajută ceva. Gena. „Părinții mei au fost longevivi, bunicii şi străbunicii mei au fost longevivi, așa că avem gena aceasta și ăsta este elementul fundamental”.

Vizualizări: 246

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: