Administrație

Străini prinși cu documente false

Pe timpul desfășurării activității specifice, poliţiştii de frontieră depistează, zilnic, diverse persoane, cetăţeni români sau străini, participanţi la traficul transfrontalier care, fie se legitimează cu documente de călătorie false sau falsificate, fie prezintă documente autentice care aparțin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale.

O creșterea consistentă a numărului de persoane depistate în posesia unor documente contrafăcute, s-a manifestat cu preponderență pe fluxurile de intrare în țară și în zonele de tranzit ale aeroporturilor, în special la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă-Otopeni.

Astfel, de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care: 8 permise de ședere  false ori falsificate; 4 permise de conducere false ori falsificate; 3 cărţi de identitate false ori falsificate; 4 vize false ori falsificate și altele, pe care, diferite persoane  intenţionau să le folosească pentru a trece  ilegal frontiera de stat.


De asemenea, astfel de situații s-au întâlnit și pe Aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău.

În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulți sunt cetățeni din state terțe (Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc., care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene.

Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe documente false sau falsificate erau documente belgiene, ucrainene, spaniole, germane sau din Marea Britanie care au fost folosite  cu scopul de a ajunge în țări din vestul Europei.

Iată câteva cazuri: La începutul lunii noiembrie, din direcția Istanbul cu zborul companiei Tarom, s-au prezentat pentru a intra în zona de tranzit, două persoane de sex bărbătesc, care urmau să se deplaseze în direcția Amsterdam cu aeronava companiei Tarom. Acestea au prezentat, pentru control, două cărți de identitate emise de Belgia, false total. În urma controlului corporal și al bagajelor, au fost descoperite două pașapoarte Maroc, autentice, având aplicată fotografia persoanelor în cauză. Totodată, au fost descoperite și două permise de conducere eliberate de Belgia, false total. Persoanele au fost returnate cu zborul companiei Tarom în direcția Istanbul.


În data de 02.11.2022, cu avionul companiei Wizz Air din direcția Paris, s-a prezentat pentru a intra în țară o persoană de sex bărbătesc care a prezentat pentru control un pașaport tip Convenția 1951 eliberat de către autoritățile franceze pentru cetățeni Eritreea. Persoana în cauză a declarat că vine în România în scop de vizită. Existând suspiciuni cu privire la cele declarate, acesta a fost trimis în linia a 2-a de control pentru a i se efectua un control corporal și al bagajelor. Cu aceasta ocazie, au fost descoperite, într-un rucsac, mai multe permise de ședere eliberate de țări UE dar și carduri de sănătate aferente identității persoanelor din permisele de ședere.

Toate documentele erau autentice și aparțineau altor persoane. Niciun document nu figurează declarat pierdut sau furat. Existând posibilitatea folosirii acestora de către alte persoane prin metoda substituirii, documentele în cauză au fost reținute și vor fi trimise ambasadelor statelor emitente. Față de cele constatate, persoanei în cauză nu i s-a permis intrarea în țară și a fost returnat cu avionul companiei Wizz Air în direcția Paris.

În data de 09.11.2022, pentru avionul companiei Tarom în direcția Madrid, s-a prezentat pe fluxul de ieșire din țară o persoană de sex bărbătesc, care s-a legitimat la controlul de frontieră cu un pașaport simplu emis de către autoritățile din Siria (în care avea aplicată o viză română de lungă ședere în scop de angajare în muncă) și un permis de ședere Spania, fals total. La controlul corporal și al bagajelor, a fost descoperit un Travel Document eliberat de Spania, falsificat prin înlocuirea filei informatizate. Persoanei în cauză i-a fost întreruptă călătoria.

Vizualizări: 23

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: