Politică

USR şi Forţa Dreptei vor ataca Legile Educaţiei

Preşedintele USR Cătălin Drulă a anunţat că USR şi Forţa Dreptei vor ataca la Curtea Constituţională legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior.

Aceștia au precizat că, în forma votată de PSD şi PNL, noile legi încalcă principiul egalităţii în drepturi, încălcă dreptul la învăţătură, încălcă dreptul la viaţă privată, încalcă dreptul de proprietate publică.

USR şi Forţa Dreptei vor invoca în sesizare şi o serie întreagă de motive legate de procedură, insecuritate juridică, greşeli de redactare, terminologii eronate şi paralelisme legislative, se arată comunicatul de presă al partidului.

„Într-o Românie Educată, azi ar fi fost o zi obişnuită de şcoală. Copiii ar fi fost la ore, alături de profesorii lor, iar părinţii la serviciu, ca de-obicei. În România lui Klaus Iohannis, şcolile au fost goale azi, pentru că profesorii se luptă pentru salarii decente. Aveam şansa prin noile legi ale Educaţiei să facem schimbări în sistem, dar PSD şi PNL au refuzat orice reformă. În forma actuală, aceste legi înrăutăţesc ceea ce mergea deja prost în Educaţie, de aceea le vom ataca la CCR”, a afirmat Cătălin Drulă.

Senatorii USR au votat, luni, împotriva legilor Educaţiei propuse de Ligia Deca considerând că ele nu vor duce la creşterea calităţii actului educaţional. Din contră, noile legi vor duce la instituirea unui sistem al ”specialilor” chiar din şcoală prin introducerea un sistem dual de admitere în liceu, vor favoriza elevii din familii cu bani în detrimentul celor care nu-şi vor permite meditaţii, vor reduce gradul de incluziune al elevilor şi nu vor rezolva problema abandonului.

USR avertizează că noile legi ale Educaţiei cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori.

Mai mult, aceste noi legi protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”, mai arată sursa menţionată.

Vizualizări: 48

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: