Administrație

Au demolat un cartier de blocuri

Autoritățile dintr-o comună din Gorj au început să dărăme blocurile care au rămas nefinalizate după 1989 și au devenit un pericol pentru localnici.
 

Clădirile s-au transformat și în focare de infecție, iar acum singura soluție a rămas să fie rase de pe suprafața pământului. Demolarea are loc într-o zonă minieră, în care activitatea s-a tot redus de-a lungul anilor.

Comuna Mătăsari avea peste 10.000 de oameni în 1989. Acum nu mai este nici jumătate din populația de atunci. Minele din zonă au fost închise una după alta, iar mulți din foștii minieri au părăsit localitatea. În urma lor au rămas blocuri întregi nelocuite.

Localnic: „Nu mai este una, toate le-au închis, că eu de aici am ieșit la pensie. Lumea a plecat, a luat ordonanța, a plecat și au rămas bătrânii, tineretul nu mai găsim un tineret într-o comună.”

Și totuși, localnicii regretă demolarea blocurilor, deşi nu are cine să le folosească.

Localnică: „Era mai bine să se facă blocurile astea, că nu era mare lucru, erau geamuri de pus, era bine pentru locuitorii de aici, dar mai avea cine să stea, probabil că mai sunt care vin de la țară, mai sunt tineri care nu găsesc unde să stea.”

Dorin Ionescu, viceprimar comuna Mătăsari: „Avem spații goale, să avem noi solicitări de locuințe și le punem la dispoziție la orice oră.
Reporter: Ar fi costat mult dacă le refăceați?
Dorin Ionescu, viceprimar comuna Mătăsari: „Foarte mult, trebuia și expertiză, refăcute ele, utilități, nu își aveau rostul.”

În timp, clădirile au devenit focare de infecţie şi riscau să se prăbușească la un cutremur mai mare.

Florin Covaci, reprezentant firmă construcții: „Numai mizerie, mizerii, mizerii, un mare bine o făcut pentru omenirea asta de aici, nici nu se putea reconstrui că nu avea ce, ele sunt compromise toate.”

Localnic: „Mai țineți minte, anul trecut pe vremea asta, a fost seria aia de cutremure, sunt un pericol și la cutremure și așa.”

În săptămânile următoare zona vă fi curăţată de moloz şi transformată în spațiu verde până când i se vă găși o altă destinație.

 

Vizualizări: 447

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: