Administrație

Centrele medicale de permanență, fără bani din luna noiembrie

Cele peste 200 de centre medicale de permanență din țară care le acordă îngrijiri pacienților cu urgențe minore sunt în pragul colapsului.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate le asigură finanțare cu țârâita, iar în unele locuri n-a mai fost dat niciun ban, din octombrie anul trecut. Pentru că nu sunt plătiți, medicii din centrele de permanență spun că vor renunța la aceste gărzi, menite a reduce aglomerația de la unitățile de primiri urgențe.

Localnicii din Făgetu, județul Argeș, sunt mulțumiți că au un medic la care pot merge seara târziu, sau în zilele de sărbătoare. Îl găsesc la centrul de permanență din sat și nu trebuie să bată drumul până la Mioveni, la spital.

Centrele de permanență funcționează de la ora 15 până la 8 dimineața și în weekenduri. Gărzile sunt asigurate de medici de familie, care așteaptă banii pentru munca lor, de la Casa de asigurări de sănătate.

Gabriela Ștefănescu, medic la centrul de permanență din comuna Budeasa, a încasat bani ultima oară în luna decembrie.  „411 lei am primit eu. Pentru mine și pentru asistentă. I-am dat asistentei toți banii care i se cuveneau, i-am dat din buzunarul meu, pentru că eu am un contract cu ea și nu pot invoca scuza aceasta, că nu mă plătește Casa.”

În ciuda avertismentelor medicilor din centrele de permanență, Casa de asigurari de sănătate n-a anunțat când va achita restanțele. Echipa Știrilor ProTv a solicitat informații legate de suma totală restantă, însă răspunsul a fost că datele sunt greu de strâns și vor fi comunicate în termenul legal - cuprins între 10 și 30 de zile.

Vizualizări: 131

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: