Justiție

Cătălin Predoiu, întrevedere cu Laura Codruţa Kovesi

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a discutat, marţi, cu procurorul-şef al Parchetului European (EPPO), Laura Codruţa Kovesi, el afirmând că a şasea procedură de selecţie va fi lansată în curând, astfel încât ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut, marţi, o întâlnire de lucru cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kövesi.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, oficialul european a mulţumit pentru măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru organizarea procedurilor de selecţie a procurorilor europeni delegaţi. De asemenea, având în vedere operaţionalizarea birourilor EPPO de la Cluj şi Timişoara, a precizat că este necesară majorarea numărului de posturi alocate Structurii suport a EPPO din cadrul DNA.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017 privind EPPO, inclusiv a extinderii competenţelor Parchetului la investigarea nerespectării măsurilor restrictive şi, eventual, a infracţiunilor legate de mediu.

Conform sursei citate, au fost apreciate eforturile Guvernului şi ale Parlamentului de transpunere completă şi corectă a Directivei 1371/2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii prin mijloace de drept penal. Acest demers se înscrie în cadrul larg al combaterii corupţiei şi a criminalităţii organizate. În acest context, s-a discutat şi despre necesitatea bunei colaborări între statele membre UE, esenţială pentru aplicarea unitară a normelor de drept UE, evitându-se aşa-numitul forum shopping. ”Susţinem Parchetul European şi vom continua toate demersurile necesare bunei funcţionări a acestuia la nivel naţional. În acest sens, cea de-a şasea procedură de selecţie va fi lansată în viitorul apropiat, în scopul ca ultimele 3 posturi vacante de procurori europeni delegaţi să fie ocupate până la jumătatea acestui an”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

El a adăugat că România va susţine toate iniţiativele Comisiei Europene şi ale Consiliului UE, de consolidare a cadrului normativ şi instituţional, necesare combaterii infracţionalităţii la nivel european, având în vedere noile realităţi cu care ne confruntăm.

Vizualizări: 58

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: