Economie

Complexul Energetic Oltenia a preluat ilegal termocentrala Chișcani

 Zilele trecute ne exprimam nedumerirea cu privire la faptul că, în luna februarie 2020, Complexul Energetic Oltenia a convocat o ședința AGA pe a cărei ordine de zi se regăseau anularea hotărîrii prin care se aproba vînzarea termocentralei Chișcani către o firmă olandeză BUVOCA BV, precum și sesizarea Connsiliului Concurenței pentru preluarea de acum 7 ani.

Credeam că nu are nici o logica pînă nu am citit Hotărîrea Curții de Apel Craiova pronunțată în 31 octombrie 2019.


Documentul face un istoric complet al preluării în plata a Termocentralei Chișcani de către C.E.Oltenia de la Termocentrale Grup, în contul uneoi datorii de aproape 5 miloane de euro. Acest lucru s-a întîmplat în anul 2013 și, pentru că Termocentrale evaluase Chișcaniul la mai mult decât datoria pe care trebuia sa o plătească Complexului, acesta a fost nevoit să dea și o diferența de aproximativ 2milioane de euro.

Cele două grupuri de la Chișcani reabilitate pe bani mulți și care ar fi trebuit să funcționeze pe gaz nu au funcționat niciodata de la preluare, deoarece Complexul a fost păcălit încă o data și nu a preluat și ansamblul hidrologic care consta în canalul de aducțiune al apei, canalul de evacuare a apei industriale și depozitul de apa potabilă.

Lucrurile păreau că au intrat în adormire, Complexul chiar găsind un investitor care să cumpere Chișcaniul, dar investitorul reprezentat de un brăilean extrem de umblat,Tudorel Dumitrașcu, nu voia termocentrala, ci doar tefrenul de sub ea.

Asta însemna ca CE Oltenia trebuia să ducă tot la fier vechi și să vîndă cele cîteva zeci de hectare de teren. Între timp s-a pronunțat Curtea de Apel Craiova care desființeaza hotărârea AGEA din 2013 prin care s-a hotărît preluarea Chișcanilor, anuleaza hotărîrea din 2013 prin care s-a hotărît vînzarea Chișcaniului și se pronunță răspicat că operațiunea din 2013 a fost ajutor de stat mascat care nu a fost notificat Uniunii Europene, așa cum pevăd actele normative în vigoare și la acea vreme.

Dupa 7 ani Fondul Proprietatea a demonstrat că a avut dreptate atunci cînd s-a opus preluării termocentralei.

Cum despre manevră știa toata floarea nobilimii de atunci si de acum, adică ministrul Gerea, premierul Ponta, administratorii și supraveghetorii de la Complex și tot felul de personaje care se învârt într-un cerc mic, schimbîndu-și între ei funcțiile, să vedem cine face pușcarie!

Ar fi culmea să fie acarul Păun, adică Laurențiul Ciurel. Cel mai titrat personaj care n-a ratat nimic în ultimii 15 ani este Gabriel Dumitrașcu, care s-a învîrtit în tot sistemul energetic și acum, ca orice băiat deștept din funcția de vicepreședinte al PNL București, vrea sa candideze la funcția de primar general al capitalei. Poate îi explică el premierului Orban cum sta treaba cu ajutorul de stat...

Nu s-o fi gândit nimeni în această perioadă că Fondul Proprietatea are în Comitetul reprezentanților pe fostul ambasador american Mark H. Gitestein, doctor în drept și un fin cunoscător al realitaților românești?!

Vizualizări: 1,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: