Comunitate

Copil român operat cu succes în Italia de o boală gravă

O nouă șansă la viață a fost primită de un băiețel român, în vârstă de 10 ani, care și-a petrecut aproape toată viața prin spitale.

Acesta a fost operat de medicii italieni de la ISMETT (Institutul Mediteranean pentru Transplant) din Palermo. Micuțul David Goldea este din județul Bihor și suferea de o boală metabolică rară care i-a distrus ficatul. Fundația Mereu Aproape este cea care i-a finanțat, din donații,  transplantul efectuat la spitalul din Italia.  „Asemenea legendarului David care l-a învins pe Goliat, David, băiețelul al cărui ficat a fost distrus de cantitățile impresionante de amoniac din sânge, a învins boala de care suferea. Cu ajutorul transplantului hepatic, care a fost posibil și datorită Fundației Mereu Aproape, David este acum pe cale de a-și împlini de visurile cele mai dragi: să mănânce pui la rotisor și tort. Deocamdată, băiețelul s-a delectat pentru prima dată în viața lui cu pui la grătar, un pic de patiserie și câteva bucățele de ciocolată”, au transmis reprezentanții Fundației care a făcut posibilă operația.

Diagnosticat în prima lună de viață cu o boală metabolică rară, unică în România – deficit congenital de arginin-succinil-liază – David a devenit centrul universului părinților lui care au înțeles că lupta să îl țină în viață pe copil depinde doar de ei. Unica posibilitate pentru David la o viață normală era un transplant de ficat. Operația urma să fie plătită de statul român, însă restul cheltuielilor obligatorii cădeau pe umerii părinților care trebuiau să strângă de urgență 30.000 de euro.

 Banii au fost strânși cu ajutorul Fundației iar la sfârșitul anului trecut copilul a ajuns la Palermo, la spitalul ISMETT unde a fost supus unei operații de transplant de ficat.

Copilul a primit bucata de ficat de care avea nevoie de la mama lui, cu care era compatibil dar operația nu a fost lipsită de complicații. După intervenția chirurgicală care a durat 12 ore, a fost nevoie rapid de o altă intervenție chirurgicală, pentru că, în timpul transplantului, copilul a făcut pancreatită.

Lupta cu boala a continuat, însă nici medicii, nici David nu s-au dat bătuți iar recent copilul a reușit să reînceapă să tolereze mâncarea la o lună de la transplant.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: