Economie

Cresc ratele la creditele în euro

În plină criză pe piaţa bancară, BCE a decis creşterea dobânzii de referinţă, fapt ce va atrage majorarea ratelor la creditele în euro.

Banca Centrală Europeană a decis să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, aşa cum a promis încă din luna februarie, ignorând situaţia incertă de pe pieţele financiare şi solicitările investitorilor privind renunţarea la înăsprirea politicii monetare până la revenirea încrederii în sistemul bancar.

Începând cu data de 22 martie, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3,00%, se arată într-un anunţ de joi al Băncii Centrale Europene. Măsura are ca efect direct creşterea ratelor la creditele în euro.

“Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%”, este concluzia la care s-a ajuns la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.

În comunicatul final nu se specifică dacă se va continua cu majorarea dobânzilor şi în lunile următoare, în ciuda opiniilor mai multor factori de deciziei care au făcut apel tot mai insistent pentru mai multe mişcări importante în ceea ce privește dobânda, pentru a contracara inflaţia.

În România, la începutul acestui an, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a hotărât să majoreze dobânda de politică monetară la nivelul de 7,00 la sută pe an, de la 6,75 la sută pe an. Această valoare, valabilă încă în prezent, a avut ca efect imediat creşterea creditelor luate în lei.

Vizualizări: 40

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: