Eveniment

Cutremur puternic în Ecuador

Pământul s-a zguduit zeci de secunde în timpul unui cutremur puternic ce a avut loc în Ecuador, sâmbătă, 18 martie 2023.

 Seismul a afectat și Columbia și Peru  magnitudinea sa fiind anunțată de  6.9 grade.

Conform specialiștilor, plăcile tectonice active ale Ecuadorului sunt dominate de efectele subducției Plăcii Nazca sub Placa Sud-Americană. Ecuador se află în zona vulcanică de nord, unde zona de subducție se mișcă cu o rată de 7 cm/an spre est-nord-est, semnificativ oblică față de tendința acestui segment al Anzilor. Zona de subducție are o coborâre totală de 25-30°, dar variază rapid de-a lungul loviturii din cauza efectelor subducției Crestei Carnegie.

Această creastă este un platou oceanic care s-a format pe măsură ce Placa Nazca a trecut peste punctul fierbinte Galapagos. Interfața plăcii de deasupra părții subduse a crestei are o adâncime mai mică decât zona atât la nord, cât și la sud, limitele interpretate ca fiind formate din două rupturi mari în placa Nazca în jos.

Autorităţile afirmă că acest cutremur nu pare să fie unul care poate genera un tsunami dar au murit în urma seismului cel puţin patru oameni. La Cuenca, un zid s-a prăbuşit pe un vehicul, iar o persoană a murit. La Machala, au decedat trei persoane şi mai multe clădiri s-au prăbuşit, inclusiv o casă cu două etaje.

Cutremurul s-a simţit în peste jumătate din cele 24 de provincii ale ţării.

Vizualizări: 28

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: