Economie

Ivăniși (PER Gorj): Ținta este ca România să piardă independența energetică

Nicolae Ivăniși, candidatul PER Gorj la Camera Deputaților, nu crede că societatea Complexul Energetic Oltenia va găsi cele 800 de milioane de euro cu care să facă grupurile pe gaze de la Turceni și Ișalnița. Planul este ca grupurile să fie făcute până în 2025, compania din Gorj urmând să renunțe la cinci grupuri energetice pe cărbune. Argumentul lui Ivăniși este acela că sunt cel puțin 19 companii străine care vor să ia bani pe Tranziția Justă pentru a face centrale pe gaze în România. Mai mult, CE Oltenia are deja două grupuri pe gaze la Chișcani, în județul Brăila, pe care nu le-a pornit nici măcar o oră în cei șapte ani de când le-a preluat de la Electrocentrale Galați.

“Dacă de șapte ani ai un grup pe gaz la Chișcani și nu te duci să aprinzi bricheta ca să îl pornești, să funcționezi, înseamnă că șapte ani de zile toate guvernările care au trecut pe acolo au fost controlate, direct sau indirect, de aceleași grupuri de interese. Fără să producă măcar o oră”, a spus candidatul Partidului Ecologist Român.

Ivăniși a spus că unul din grupurile de la Chișcani - Brăila a fost modernizat cu 45 de milioane de euro, după care a fost preluat de Complexul Energetic Oltenia pentru alte milioane de euro. “Ne spun ei acum că vor băga 800 de milioane de euro să treacă Ișalnița și Turceniul pe gaze. Au de șapte ani grup de gaz modernizat. Nu te-ai dus să aprinzi bricheta să produci energie, dar vrei să transformi grupurile de la Ișalnița și Turceni cu 800 de milioane. Niciodată nu o vor face”, a spus candidatul PER Gorj la Camera Deputaților.

Ivăniși este de părere că și grupurile de la Chișcani au fost pregătite pentru a fi preluate de străini: “Ca să vedeți unde este complicitatea și trădarea. Toate guvernările de până acum au ținut în mod intenționat pe pierdere aceste grupuri. Complexul Energetic Oltenia, după ce le-a preluat, a mai plătit niște zeci de milioane de euro cu salariile, paza, cheltuieli de conservare. Acel obiectiv este pregătit pentru o companie străină”.

Ținta este ca România să piardă independența energetică, a concluzionat Nicolae Ivăniși. “Din Gorj știu toți parlamentarii care este situația de la Complexul Energetic Oltenia, dar nu zice niciunul pâs. De ce? Sunt toți șantajabili. De ce nu cer ei de la managementul companiei să spună de ce nu au aprins bricheta ca să funcționeze aceste grupuri pe gaze?”, este întrebarea la care candidatul cere un răspuns.

Nicolae Ivăniși a candidat la alegerile locale în calitate de coordonator politic al ADN Gorj, partid care alături de alte formațiuni mici s-a asociat cu PER, în încercarea de a trece pragul electoral.

Vizualizări: 371

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: