Comunitate

La Bistrița funcționează singurul serviciu de ambulanță al Bisericii Ortodoxe

La Bistrița funcționează singurul serviciu autorizat de ambulanțe al Bisericii Ortodoxe. Inaugurat în 2015, Serviciul de Ambulanță Filantropia Ortodoxă a parcurs aproape 200.000 de km și a ajuns chiar să preia din sarcinile Serviciului de Ambulanță Județean.
Asociația „Filantropia Ortodoxă” Bistrița-Năsăud, a Bisericii Ortodoxe, coordonate de ÎPS Andrei Andreicuț, este singura structură a bisericii din țară care are un serviciu de ambulanțe autorizat de Ministerul Sănătății.

Acesta este dotat inclusiv cu un dispecerat conform cu normele în vigoare și are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienții nu trebuie să plătească pentru serviciile oferite. De asemenea și cazurile sociale care apelează la acest serviciu beneficiază de transport gratuit.

 

Serviciul a fost pus în funcțiune în 2015 și a ajuns să transporte de atunci 1.314 pacienți și să parcurgă 197.749 de kilometri.

Serviciul de ambulanțe al Bisericii Ortodoxe a ajuns din 2018 să asigure transportul pacienților hemodializați. Zilnic, 30 de pacienți sunt transportați de la domiciliu la Spitalul Județean de Urgență Bistrița pentru a-și urma tratamentul.

„Până în anul 2018, serviciul de transport al persoanelor dializate îl efectua Serviciul de Ambulanță Județean, însă cu luna iulie 2018, Serviciul de Ambulanță a denunțat contractul. Am hotărât atunci cu binecuvântarea și susținerea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei să venim noi în slujba acestor persoane aflate în neputințe trupești, având deja experiența cu Serviciul de Ambulanță Filantropia Ortodoxă. În cadrul serviciului sunt angajate 9 persoane cu carte de muncă, iar transportul pacienților se efectuează cu 3 mașini marca Dacia Lodgy cu 7 locuri, 1 Dacia Duster 4X4 pentru acces în zonele greu accesibile și 3 ambulanțe de tip A1-A2. Pentru transportul pacienților dializați s-a încheiat un contract cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița prin care se transportă zilnic, de pe raza întregului județ 33 de pacienți. (…) În anul 2019 au fost parcurși 271.259 de km, iar de la începerea activității, în luna iulie 2018, s-au parcurs 400.792 de km”, a declarat preotul Marius Pintican, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă”, Filiala Bistrița-Năsăud.

Vizualizări: 67

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: