Politică

Medic-parlamentar: Ministerul Sănătăţii face verificări „ţintite” sau „cu dedicaţie” la unele spitale

Doi ani care s-au scurs de când Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat implementarea unor Politici în domeniul Sănătăţii, spune dr. Viorica Cherecheş, deputat liberal de Maramureş. "Doi economişti şi un medic, care vremelnic au condus Ministerul Sănătăţii în ultimele 24 de luni, au transformat sănătatea românilor în cifre şi calcule contabile. Unele spitale, pentru ministrul Sănătăţii, au devenit focare de infecţie iar naţiunea română „este bolnavă pentru că uneori inventăm diagnostice”", arată Cherecheş.

Cele 8 spitale regionale promise s-au transformat în trei, mai spune parlamentarul. "Finanţarea europeană de 150 de milioane de euro pentru construcţia celor trei unităţi medicale este incertă, după ce costul total a crescut de la 300 de milioane de euro la 1,1 miliarde de euro. Probabil şi de acolo cei responsabili doresc să “ciupească”, aşa cum s-a exprimat ministrul Sănătăţii. Sănătatea românilor trebuie să fie o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii, dar cu un ministru care în loc de suferinţa bolnavilor vede doar calcule contabile, care face „aranjamente de transfer în alte ţări” deoarece la noi paturile pentru arşi nu există şi face teatru înlăcrimat la televiziuni, sistemul sanitar va rămâne unul bolnav, împovărat de interese politice", spune Viorica Cherecheş.

Pe parcursul anului 2018, controalele încrucişate dispuse prin Ordin de ministru au fost un exces de zel, mai spune medicul-parlamentar, iar medicii inspectori trimişi să facă verificări „ţintite” sau „cu dedicaţie” la unele spitale, cu evidentă risipă de bani publici, nu au evidenţiat efectul negativ al factorilor de risc asupra pacienţilor şi nici neconformităţile din spitale.

Acuzaţiile parlamentarului au continuat în acelaşi ton: "Astăzi, Ministerul Sănătăţii constată sau este luat prin surprindere de lipsa vaccinurilor, a paturilor pentru arşi, de infecţiile nosocomiale, de imposibilitatea de a trata bolnavi în ţară şi infecţii frecvente la nou născuţi. Este grav că Sănătatea, în acest Guvern, este tratată superficial, fără minimă responsabilitate şi asumarea măsurilor radicale de închidere a activităţii în diferite secţii ale spitalelor. Nimic coerent, constructiv, pertinent. Doar recunoaşterea problemelor grave din Sănătate nu aduce beneficii în rezolvarea crizei sanitare şi nu generează soluţii eficiente pentru cei în suferinţă. Un singur caz rezolvat şi care este mediatizat pe posturile de televiziune nu poate să suplinească lipsa totală a Politicilor în Domeniul Sănătăţii. Acestea au fost asumate de către actuala coaliţie de guvernare, dar calculele contabile nu pot înlocui sănătatea oamenilor. Oare şi pentru infecţiile copiilor vom apela la mecanisme europene?".
Medicul şi-a exprimat speranţa că, în ultimul ceas, sănătatea românilor va deveni o prioritate pentru guvernanţi, pacientul va fi tratat cu sufletul, să nu depindă de cifre, iar criteriul politic în managementul sanitar să fie înlocuit cu competenţe şi pregătire profesională.

Vizualizări: 1,228

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: