Justiție

PNL vrea să schimbe Codul Penal după o decizie a CCR

Neplata cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere stabilită şi pe cale notarială, în afara celei judecătoreşti, s-ar putea pedepsi cu amendă sau cu închisoarea, potrivit unei propuneri legislative depuse la Parlament de grupul deputaţilor PNL.

Pe data de 20 aprilie, Curtea Constituţională a României a stabilit că este neconstituţională soluţia legislativă din Codul penal care nu incriminează neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite prin act notarial.

Propunerea legislativă modifică astfel un alineat din articolul 378 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care se referă la abandonul de familie. Astfel, neplata, cu rea-credinţă, timp de trei luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească sau notarială se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, prevede proiectul deputaţilor PNL.

Iniţiatorii invocă faptul că divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat şi de notarul public, dacă aceştia convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să-l poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, alte aspecte.

Deputaţii liberali susţin că modificarea textului în sensul propus este absolut necesară pentru a se asigura egalitatea în drepturi a tuturor copiilor. "Reamintim că potrivit art. 483 alin (2) din Codul civil, autoritatea părintească se exercită de către părinţi exclusiv în interesul superior al copilului (sintagma o regăsim şi în alte texte ale legislaţiei civile, dar şi în doctrină, fiind considerat reperul esenţial din perspectiva scopului reglementărilor în materie)", se arată în expunerea de motive.

"Este elementar că, indiferent dacă se stabileşte pe cale judiciară sau notarială, în acord cu textele legale sus menţionate, pensia de întreţinere în favoarea copilului trebuie să aibă obligatoriu acelaşi regim juridic pentru toţi copiii, indiferent de cum şi unde divorţează părinţii. Din punct de vedere civil, obligaţia de ordin patrimonial nu presupune diferenţe, însă din perspectiva normelor de drept penal, observăm o protecţie suplimentară şi discriminatorie a copiilor părinţilor care divorţează în instanţă, în defavoarea copiilor părinţilor care divorţează la notar", se mai explică în expunerea de motive semnată de deputaţii PNL Florin Roman, Gabriel Andronache şi loan Cupşa.

Vizualizări: 54

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: