Comunitate

Replica sabiei lui Ștefan cel Mare a ajuns în țară

Prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, colonel Sebastian Cucoș, a întâmpinat joi la Giurgiu o delegație care a adus în țară replica sabiei marelui domnitor Ștefan cel Mare. "Sabia va fi purtată de jandarmi până la Mitropolia Ardealului, unde urmează să fie sfințită, iar în această seară va putea fi văzută în cadrul procesiunii organizate la Sibiu de către Mitropolia Ardealului, cu ocazia ceremonialului religios de Sfântul Andrei", arată Jandarmeria Română.

Sabia a fost adusă din Turcia,  fiind donată de către Muzeul Topkapî din Istanbul. Sabia a plecat joi către Sibiu, unde de la ora 17.30, în prezența a mii de persoane, va fi binecuvântată la Catedrala Mitropolitană de către Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, și de către un sobor de preoți. Pe 30 noiembrie, de Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, sabia cu o însemnătate deosebită pentru istoria poporului român va fi dusă la sediul Inspectoratului Județean de Jandarmi „Nicolae Titulescu” Brașov. De Ziua Naţională a României, aceasta va fi expusă în loc de cinste în cadrul defilării militare ce se va organiza în centrul Brașovului.

După parada din Centrul Brașovului, sabia va fi așezată spre închinare alături de drapelele lui Ștefan și o icoană în mărime naturală placată cu foiță de aur, înfățișându-l pe acesta, la Biserica Schimbarea la Față.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: