Externe

Rusia închide conducta de țiței din Marea Neagră prin care se aproviziona România

Caspian Pipeline Consortium (CPC), companie care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin unul dintre cele mai mari oleoducte din lume, a fost somat de un tribunal rus să își suspende activitatea timp de 30 de zile.

Un tribunal rus a ordonat „închiderea temporară” miercuri, 6 iulie, a terminalului petrolier Novorossisk, o rută cheie pentru exportul de petrol kazah. Decizia vine la doar două zile după ce președintele Kassym-Iomart Tokaiev i-a spus președintelui Consiliului European Charles Michel că țara sa este gata să trimită mai multe petrol către UE.

Potrivit presei ruse, un tribunal rus a ordonat închiderea pentru 30 de zile a terminalului petrolier al Consorțiului Caspian Pipeline (CPC) de la Novorossisk din Marea Neagră, ce alimentează și România, din cauza „preocupărilor de mediu”, se arată într-un comunicat al CPC.

Prin conducta Caspian Pipeline Consortium (CPC) importa petrol din Kazahstan și România pentru rafinăria Petromidia de la Năvodari. Aceasta este cea mai mare din România şi are o capacitate de rafinare de aproximativ 6 milioane de tone de ţiţei. Rompetrol deţine a doua cea mai extinsă reţea de benzinării din România, după cea a Petrom, şi mai controlează staţii de carburanţi şi în Moldova, Bulgaria şi Georgia. Anul trecut, țara noastră importase peste 80 la sută din petrol pe aici.

Într-un comunicat de presă, grupul KMG Internaţional (fostul Rompetrol Group) a informat că suspendarea activităţilor prin conducta Caspian Pipeline (CPC), care aduce ţiţei din Kazahstan în România tranzitând teritoriul Rusiei, nu va afecta aprovizionarea cu ţiţei a rafinăriei Petromidia.

Ponderea ţiţeiului de tip CPC în reţetele de obţinere a produselor petroliere în cadrul rafinăriei este una scăzută, comparativ cu alte tipuri de ţiţei utilizate în mod curent.

De asemenea, Rompetrol precizează că eventuale măsuri privind activitatea CPC nu vor influenţa piaţa produselor petroliere din România, iar grupul va continua să îşi onoreze obligaţiile contractuale şi livrările de carburanţi.

CPC, care gestionează aproximativ 1% din petrolul mondial, a explicat că hotărârea de suspendare a operațiunilor are legătură cu actele privind deversările de petrol și a precizat că consorțiul, din care fac parte și firmele americane Chevron și Exxon, trebuie să respecte hotărârea judecătorească de marți.

Vizualizări: 344

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: