Politică

Traian Băsescu cere mărirea numărului de teste pentru populație

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a intervenit joi la România TV pentru a comenta planul preşedintelui Iohannis de relaxare a măsurilor de distanţare de la 15 mai.

 
“În România s-a testat foarte puțîn și specialiștii nu pot face o structura a bolii pe populație. Decesele au fost acasă, nu au știut că sunt bolnavi și s-au sufocat în pat. Asimptomaticii merg că năluci printre noi.

Riscul de a transmite boală este uriași. Fondul problemei este testarea insuficientă. Instinctul îmi spune că situația e mult mai gravă decât se vede din minimul de teste făcute. Un om consumă cel puțîn 3 teste, la depistare, la două săptămâni și încă unul la două zile.

Această abordare este contrară a ceea ce au făcut toți, 10000, 20000 de teste pe zi. Iar noi cu greu am făcut 3000, multe la aceleași persoane. Părerea mea inginerească e că se va prelungi.

Indiscutabil numărul de morți e mai mare. Deja am văzut în public vreo 3 persoane despre care s-a constatat că erau infectate după câteva zile de la deces. Cred că lucrurile stau mult mai rău.

Nu înțeleg de ce România a recurs la această metodă minimală, care nu oferă o imagine reală a bolii.

Țară a fost pur și simplu de românii întorși din Italia și Spania, iar povestea cu zonele galbene să o spună cui vor, riscul e major.

Cel mai rapid au reacționat italienii. Primul caz pe dată de 31 ianuarie dimineață, iar seară premierul declara starea de urgență cu măsuri foarte dure.

Nu s-a ținut cont în Europa de numărul mare de turiști chinezi și nici de europenii care merg în China.

Nu spune nimeni să nu meargă economia. Ați văzut ce s-a făcut la Dacia? Au pregătit compania că să se lucreze în siguranță, deja au reluat producția de motoare. Am convingerea că managementul a luat măsuri să nu existe îmbolnăviri. Să obligăm companiile să protejeze muncitorii și să dea drumul la producție. Altfel să mâncăm de unde în toamna?

Șantierele nu ar trebui să aibă nici o restricție. TRansgazul nu a oprit nici un minut lucru. Văd că și min Transporturilor a dat drumul la șantiere.

Ce e în spațiu deschis, liber la muncă, cu grijă la transport. Fiecare pe șantier e de capul lui, nu mai da nimeni cu lopata.

Izolarea trebuie să rămână. Nu mă refer la bugetarii care pot continuă să lucreze de acasă.

Avem nevoie acută să repornim economia, cu măsuri sanitare maxime, iar cei care nu sunt în zona de producție să rămână în izolare.

Să nu auzim de redeschiderea școlilor, pentru că nu o să țînă copiii masca pe față. Și să găsim soluția pentru asimptomatici, să așteptăm o perioada să se imunizeze.

Incidentul cu betivanul de la Hunedoara e o chestiune absolut accidentală. Suntem o națiune care riscă enorm dacă ridică restricțiile din populism. Dacă cedează și pe 15 liberalizează circulația, va regretă amarnic, numai că nu el se va îmbolnăvi.

Virușii nu prezintă pașaportul, trec și cu oamenii, și prin aer, cu orice. Nu poți spune că virusul e limitat la un teritoriu, așa că numai o acțiune concentrată la nivelul UE poate funcționa. Autoritatea CE în sănătate este foarte scăzută, așa că statele trebuie să convină să fie o celulă de coordonare de la nivel european. UE trebuie să-şi pregătească capacitățile de producție. AM tăbărât toți în China să ne dea materiale medicale”, a spus Traian Băsescu la România TV.

Vizualizări: 137

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: