Social-media

UNITER retrage un premiu pentru întreaga activitate

UNITER a anunțat că retrage premiul pentru întreaga activitate actorului Alexandru Repan după ce s-a dovedit că a colaborat cu securitatea.

Informația dovedită prin hotărâre judecătorească definitivă, că actorul Alexandru Repan a fost colaborator al Securității, a făcut ca Senatul UNITER să reconsidere acordarea Premiului pentru întreaga activitate.

„Senatul UNITER nu contestă activitatea artistică de excepție a actorului Alexandru Repan, pentru care a și fost desemnat, de bună credință, pentru acordarea premiului, dar activitatea de colaborator al Securității este incompatibilă cu valorile promovate prin Statutul UNITER: democrație, respectarea drepturilor omului, solidaritatea de breaslă. Ca atare, Senatul UNITER decide retragerea premiului de întreaga activitate acordat actorului Alexandru Repan”, potrivit unui comunicat de presă.

În 2012, Curtea de Apel a stabilit că Alexandru Repan a fost colaborator al Securității. A turnat foști colegi artiști, diplomați sau ziariști care criticau regimul comunist sau aveau intenții să părăsească țara, încălcând dreptul acestora la viața privată și la libera circulație. Actorul nu a contestat decizia. Prin necontestare, decizia a devenit definitivă și irevocabilă și a fost publicată în Monitorul Oficial. Repan se află astfel pe lista oficială a colaboratorilor, publicată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Alexandru Repan a jucat în zeci de spectacole și filme, printre care Mihai Viteazul, regia: Sergiu Nicolaescu, 1970, Dimitrie Cantemir, regia: Gheorghe Vitanidis, 1973, Rochia albă de dantelă, regia: Dan Piţa, 1989, Youth without Youth / Tinerețe fără tinerețe, regia: Francis Ford Coppola, 2007. În 2002, Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Cultural în grad de Cavaler.

Vizualizări: 59

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Social-media:

Citește și: