Stil de viață

A intrat șomer la licitație și a ieșit milionar

Americanul Loren Krytzer a intrat în sala de licitații ca șomer, cu un venit lunar de 200 de dolari, dar după 77 de secunde, a ieșit milionar. Habar nu a avut că pătura indiană moștenită de la bunica lui și care timp de 7 ani a atârnat într-un dulap era extrem de valoroasă. 
  
Poate e noroc, poate e o întâmplare fericită. Oricum, soarta i-a făcut un asemenea cadou generos într-un moment cât se poate de potrivit. Își pierduse piciorul într-un accident de mașină și trăia cu 200 de dolari pe lună într-o cămăruță din casa unui prieten. ”Pătura m-a readus, practic, la viață, mi-a dat a doua șansă”, a declarat Krytzer.

Când bunica lui a decedat, bărbatul s-a dus la domiciliul acesteia după cărțile promise. ”Dar mama și sora mea luaseră deja tot ce se putea valorifica”, își amintește Loren. În pod a mai găsit, totuși, un geamantan cu două pături. Una pufoasă și moale, de la firma Hudsons Bay, una dintre cele mai vechi corporații din America de Nord, și o pătură navajo, pe care năștea pisica bunicii.

Omul și-a întrebat sora dacă vrea acele lucruri, dar femeia i-a răspuns că nu-i trebuie vechiturile alea. Le-a luat, le-a curățat și a uitat de ele. Au urmat șapte ani de groază, în care și-a pierdut un picior, locul de muncă și casa. Pe copii i-a trimis la bunici. ”Trebuia să am grijă de ei, dar bani nu aveam, nu mă angaja nimeni, certificatul de invaliditate mi-a fost refuzat”, a explicat bărbatul.

Uitându-se, într-o seară la televizor, Leon a văzut un documentar despre indienii navajo și tradițiile lor, aflând, astfel, că o pătură de genul celei luate de la bunica lui, ar putea valora până la 500.000 de dolari. Și atunci i-a încolțit în suflet un sâmbure de speranță. Nu, nu se gândea că ar putea încasa o jumătate de milion de dolari. Poate doar 10.000. Luat peste picior de cunoscuți, Leon nu a îndrăznit să ducă imediat obiectul la licitație.

Până într-o zi când, luându-și inima în dinți, a pășit pragul casei de licitații Jonh Moran Auctioneers, specializată în vânzarea de artefacte indiene. A lăsat pătura pentru expertiză. Șase luni mai târziu, prezentând pătura la licitație, specialistul Joshua Baer a declarat că este una dintre cele mai frumoase și rare pături navajo din lume. Prețul de pornire a fost de 150.000 de de dolari, dar în 77 de secunde s-a ajuns la 1,5 milioane de dolari.

”Mi s-a făcut rău. M-au adus un pahar cu apă, nu-mi puteam reveni. Simțeam că mă sufoc”, povestește americanul. ”A fost greu să-mi revin. Mintea mea nu putea pricepe. Toată viață am muncit. Mi-am construit singur casa, nu mi-am cumpărat nimic, nu am pus bani la saltea și tot timpul eram dator. Am avut numai mașini vechi și toată viață trăisem de la o leafă la alta”. spune Leon Krytzer. 

Vizualizări: 174

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Stil de viață:

Citește și: