Justiție

Carantina a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra Hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. De asemenea, judecătorii CCR au stabilit că izolarea, carantina și internarea nu pot fi dispuse prin ordin de ministru, scrie Mediafax.

„În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul Sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul atacat la CCR.

"Se precizează că această măsură trebuia să fi supusă încuviinţării Parlamentului şi că toate lucrurile acestea trebuiau să se facă exclusiv prin Parlament, tocmai pentru că, spun judecătorii, aici, având în vedere situaţia generată de pandemie, reprezintă o premisă inevitabilă a unor astfel de restrângeri - drepturile care ne-au fost restrânse în acea perioadă.

Legislaţia naţională trebuie însoţită de garanţii clare şi eficiente împotriva oricăror abuzuri sau acţiuni discreţionare ori ilegale". Acesta este motivul pentru care CCR a decis că această carantină a fost neconstituţională. Cei care au stat în carantină, după decizia de astăzi, nu pot cere despăgubiri. Cei care au luat amenzi în acea perioadă le pot contesta în instanță pentru că şi acele amenzi au fost declarate neconstituţionale", a spus Ana Maria Bujor, la Antena3

Vizualizări: 286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: