Economie

Cât bacșiș au lăsat românii în primele două luni ale anului

Românii au lăsat bacșiș peste 11 milioane de lei în primele două luni după ce ANAF a impus să fie declarat legal pentru putea fi impozitat.

Aceasta este însă doar cifra oficială, declarată de comercianți. Din această sumă, statul a câștigat 1,1 milioane de lei.

În restaurantele din România, cel puțin în marile orașe, oamenii s-au obișnuit deja să lase bacșiș cu cardul. Ba chiar îi încântă această opțiune pe care nu o aveau în trecut, fiind deseori puşi în situația în care să nu lase nimic peste notă pentru că nu aveau numerar la ei. Mulți manageri de restaurante au observat chiar o creștere a bacșișului de la implementarea noi legi.

Estimarea cifrei de afaceri a industriei ospitalității pentru 2023 este de 6,5 miliarde de euro. Un calcul realizat de organizația patronală HORA arată că un bacșiș mediu de 3% raportat la această sumă și impozitat cu 10% ar duce la un câștig pentru stat de 19 milioane de euro. Cât despre cele 11 milioane de lei lăsate oficial bacșiș în primele luni.

Potrivit legii, ospătarul este obligat să întrebe clientul dacă dorește să lase bacșiș. Însă unii clienți se trezesc cu bacșișul trecut pe bon fară să solicite acest lucru.

Recent, şeful Fiscului a declarat că deocamdată restaurantele nu sunt în atenția inspectorilor de la ANAF, însă ei pot face controale, dacă există sesizări în acest sens, din partea angajaților sau din partea clienților.

Vizualizări: 41

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: