Politică

Câți bani au luat partidele politice de la stat în 2022

Partidele politice primesc anual bani de la statul român pentru a li se asigura astfel independența financiară.

Din banii primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă, partidele își decontează cheltuielile cu sediile, personalul, carburanții, publicitatea electorală, telecomunicațiile, etc. Sumele care se alocă prin Legea 334/2006 cresc însă la fiecare rectificare bugetară, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.

Democrația în România a fost subvenționată cu 279,8 milioane lei, adică aproximativ 57 milioane euro, anul acesta, conform statisticii  realizate de fanatik.ro. Suma a fost împărțită între șase partide declarate câștigătoare la alegerile parlamentare și locale dar față de 2021, subvenția acordată partidelor politice este cu peste 20% mai mare.

Partidul Național Liberal a fost răsplătit pentru performanța la alegeri cu 91 milioane lei, adică 18.5 milioane euro. Doar în decembrie, PNL a încasat 8.09 milioane lei.

Partidul Social Democrat a luat cea mai mare ”felie”, adică 107.381.850 de lei, respectiv 21,9 milioane euro. Uniunea Salvați România s-a mulțimit cu ”doar” 49 milioane lei, anul acesta, fiind al treilea mare partid, potrivit rezultatelor electorale. Suma este echivalentă cu 10 milioane euro.

Vizualizări: 74

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: