Externe

Cum arată cea mai nouă închisoare din Europa

Autorităţile belgiene au inaugurat la Bruxelles un mare complex penitenciar care poate primi peste 1.200 de deţinuţi şi care ar urma să înlocuiască mai multe închisori vechi de peste un secol, aflate într-o stare avansată de degradare.

Prezentată de guvern ca un "sat penitenciar" care îi primeşte pe deţinuţi în "mici unităţi de locuit", închisoarea din Haren, un cartier periferic al capitalei Bruxelles, este cel mai mare complex penitenciar construit până acum în Belgia.

Lansat în 2008, proiectul a devenit rapid subiect de controverse. Locuitorii şi asociaţiile au criticat aspectul său supradimensionat şi "hiper-sigur".

Guvernul a apărat proiectul, prezentându-l ca pe o infrastructură unică, capabilă să răspundă unei triple provocări: reducerea recidivei, îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi "eliminarea supraaglomerării penitenciarelor până în 2030".

"În sfârşit! Cu acest sat lăsăm în urmă condiţiile de detenţie ale secolului al XIX-lea pentru a intra pe deplin în cele ale secolului al-XXI-lea", a declarat vineri Mathieu Michel, secretar de stat responsabil cu gestionarea imobilelor. El a menţionat degradarea extremă a închisorilor din Bruxelles Saint-Gilles şi Forest, funcţionale din 1884, respectiv, 1910.

Închisoarea Haren ar urma să permită, în timp, golirea acestor două închisori (aproximativ 900 de deţinuţi în Saint-Gilles şi 200 în Forest), evidenţiate în mod regulat de asociaţiile pentru drepturile omului pentru condiţiile de detenţie insalubre şi inumane.

Belgia a fost deja condamnată de mai multe ori de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosare legate de condiţiile de viaţă ale prizonierilor.

Cu o populaţie de 11,5 milioane de locuitori, Belgia are în prezent 11.016 deţinuţi (dintre care 96% sunt bărbaţi) şi 9.736 de locuri în penitenciare, ceea ce înseamnă o rată de ocupare a închisorilor de 114%, potrivit ministerului justiţiei. În Haren,"obiectivul este ca 75% dintre deţinuţi să fie plasaţi într-o unitate de locuit cu regim semi-deschis".

Aceştia vor fi împărţiţi în grupuri de "aproximativ treizeci de persoane", în funcţie de profilul lor infracţional, a subliniat ministrul justiţiei Vincent Van Quickenbrone. Pe lângă aceste "unităţi de locuit", noua închisoare are o zonă de înaltă securitate unde ar urma să fie găzduiţi în această toamnă inculpaţii din procesul atentatelor de la Bruxelles, din martie 2016 (soldate cu 32 de morţi), inclusiv jihadistul francez Salah Abdeslam.

Vizualizări: 56

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: