Economie

Ies la iveală cumetriile lui Virgil Popescu de la CE Oltenia

Marți, 17 ianuarie 2023, după tragedia de la Cariera Jilț Sud, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a ajuns în Gorj și a ieșit la declarații.

Demnitarul a punctat că va trimite Corpul de Control pentru verificări la Complexul Energetic Oltenia și a cerut trei demisii: a directorului sucursalei miniere, a şefului exploatării miniere şi a şefului Carierei Jilţ Sud.

Ceea ce s-a și întâmplat miercuri, 18 ianuarie: șeful Sucursalei Miniere Jilț, Florentin Gheorghescu, a demisionat din funcție, după accidentul cu trei morți de marți, 17 ianuarie, anunță Complexul Energetic Oltenia, printr-un comunicat. De asemenea, au fost schimbați Doru Dancău, șef UMC (Unitate Minieră de Carieră) Jilț, și Sorin Grecu, șeful carierei Jilț Sud. Însă, angajații amendează dublul standard al ministrului.

„Foarte bine că directorii numiți de el au plecat. Însă, ministrul Popescu a făcut o declarație plină de ipocrizie. El și-a pus «umbra», omul de paie, drept președinte al consiliului de supraveghere al Complexului Energetic Oltenia, un om fără pregătire în domeniu”, spun sursele Libertatea.

Se referă la Alexandru Marcoci, 38 ani, cel care în 2020 a ajuns membru al consiliului de supraveghere din CEO. Apoi a fost numit președinte al forului de supraveghere. Printre atribuțiile consiliul de supraveghere se numără și „exercitarea controlul asupra modului în care se conduce societatea”.

Ce a făcut Marcoci până la 35 ani, când a ajuns la CE Oltenia? Și-a obținut licența la Universitatea din București, Facultatea de Geografie, ca analist teritorial – cartografie, topografie, cadastru. În acest sens a fost și administrator (2008-2009) al unei firme de profil din orașul natal, Drobeta-Turnu Severin, locul din care provine și ministrul Virgil Popescu.

Din 2009, cariera sa ia o altă turnură. Ajunge agent de vânzări la mai multe companii farmaceutice și face asta până în 2016. Apoi, se înscrie în PNL, filiala Mehedinți. Din poziția de reprezentant vânzări la Terapia Cluj ajunge să participe la alegeri și e ales consilier județean. De-aici, schimbă mai multe funcții la stat, printre care membru CA al ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară) și compania de apă din Drobeta-Turnu Severin. Cu un bonus, în 2020, după aproape trei ani la CEO: în paralel ajunge și secretar de stat la Ministerul de Interne, numit din decembrie 2022.

În septembrie 2022, numele lui Marcoci apare într-o investigație Captura denumită „Marea cumetrie din energie”, despre ministrul Virgil Popescu. Marcoci este prezentat drept unul dintre apropiații din garda nouă ai lui Popescu. Alintat „Andu”, acesta a fost invitat inclusiv la nunta fiicei ministrului, acolo unde Libertatea a dezvăluit că a fost și însărcinatul pentru afaceri al SUA, David Muniz. Marcoci nu a mers singur, ci alături de alt membru al Consiliului de Supraveghere de la CEO, Cornel Eftenoiu.

Vizualizări: 638

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: