Externe

În Republica Moldova se poate. Judecătorii vor plăti pentru deciziile greșite

Românii de peste Prut asistă la un scandal uriaș provocat de primul ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, care a decis să impute judecătorilor suma de 70 de milioane de lei (1,5 milioane de euro), pe care țara trebuie să o plătească în urma unei condamnări la CEDO.

„Republica Moldova a primit un cont de plată de circa 70 de milioane de lei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pe o cauză pentru care ţara noastră a fost condamnată încă în 2011. Condamnarea în 2011 a venit ca urmare a deciziei unor îmbrăcați în mantii de judecători pe nume: Vera Macinscaia, Tamara Chișca-Doneva, Ala Cobîneanu, Tatiana Vieru și Svetoslav Moldovan. Acești indivizi, contrar Constituției, au revizuit la 20 iulie 2005 o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție din 2004 în privința unui conflict între două companii private, proprietarii complexului comercial <>. Peste aproape 15 ani de la decizia acestor judecători, Guvernul Republicii Moldova trebuie să găsească 70 de milioane de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite. În loc să orientăm aceşti bani pentru construcția W.C.-urilor în şcoli, deoarece copiii moldovenilor sunt osândiți de justiția moldovenească să meargă afară în curte, noi acum trebuie să plătim aceşti bani enormi altcuiva.

Nu este nevoie de reforma justiţiei şi de procese largi, este necesar ca instituțiile statului care au depline competențe să-şi facă treaba”, a declarat premierul Ion Chicu, în cadrul ședinței de Guvern. Acesta a cerut ca, la modificarea bugetului, cei 70 milioane de lei să fie luați din banii alocați justiției. Pe lângă rectificarea bugetului de stat pentru 2020, Chicu a mai cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, să se adreseze la Procuratura Generală în legătură cu inițierea urmăririi penale a persoanelor care au prejudiciat bugetul de stat în urma pierderii cauzei la CEDO. „Nu doar a acestor cinci, pentru care trebuie să plătim 70 de milioane de lei, ci pe toate cazurile în care Republica Moldova a plătit”, a accentuat Chicu. Premierul Republicii Moldova a mai cerut să fie publicate toate dosarele pierdute la CEDO, cu indicarea numelor judecătorilor și a altor persoane vinovate, precum și sumele pierdute.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: